Ga naar hoofdinhoud

‘Vraag definitieve tweede NOW-berekening tijdig aan’

Ruim de helft van de werkgevers in de metaal had begin maart de definitieve berekening voor de tweede periode NOW nog niet aangevraagd. Zij hebben nog tot en met donderdag 31 maart om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen voor hun derden- of accountantsverklaring. Als werkgevers de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het complete voorschot. Dat stelt de UWV.

Met nog een maand tot de deadline moest 54,3% van de werkgevers in metaalindustrie, installatie en voertuigen de definitieve berekening voor de tweede periode NOW nog aanvragen, stelt UWV.

In de tweede periode NOW, die liep van juni tot en met september 2020, is landelijk aan ruim 63.500 werkgevers een voorschot toegekend. In totaal een bedrag van 4,3 miljard euro. Deze werkgevers hadden samen 1,3 miljoen werknemers in dienst.

Daadwerkelijke tegemoetkoming

Het aanvragen en ontvangen van het voorschot was de eerste stap van het proces. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de tweede NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering.

Werkgevers moeten uiterlijk 31 maart 2022 de aanvraag indienen voor die definitieve berekening of het uitstel voor de derden- of accountantsverklaring. UWV wijst ze daar deze maand nadrukkelijk op door extra communicatiemiddelen in te zetten.

Merendeel moet nog in actie komen

Van de 6.351 NOW-ontvangers in de metaalindustrie, installatie en voertuigen hadden begin maart 2.900 (45,7%) hun aanvraag voor de definitieve berekening ingediend. 3.451 werkgevers (54,3%) moesten dat toen dus nog doen. Dat zijn er in verhouding iets meer dan landelijk in alle sectoren.

Landelijk waren er zo’n 63.500 werkgevers die een voorschot hebben ontvangen. Daarvan heeft inmiddels bijna 49% (31.000 werkgevers) de definitieve berekening aangevraagd. Ruim 51% (32.500 werkgevers) moet dat nog doen.

Wanneer een werkgever die aanvraag niet indient, kan UWV geen definitieve berekening maken en wordt de tegemoetkoming bepaald op nul euro. In dat geval moet het volledige voorschot worden terugbetaald.

Nu mee aan de slag gaan

“Uit onderzoek blijkt gelukkig dat bijna alle werkgevers inmiddels weten dat ze die aanvraag moeten doen en dat ze daar vaak ook al mee bezig zijn”, zei UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps begin deze maand.

“Toch moet ruim een kwart van de werkgevers die de definitieve berekening nog niet hebben aangevraagd, nog met de klus beginnen. We raden hen aan daar nu echt mee aan de slag te gaan, want het kost vaak toch wel wat tijd om alle informatie te verzamelen en aan te leveren.”

Uitstel mogelijk voor afronden derden

Werkgevers die meer dan 20.000 euro aan voorschot hebben ontvangen, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder) of een accountantsverklaring.

Net als bij de definitieve berekening voor de eerste periode NOW is het mogelijk om daar extra uitstel voor te krijgen.

“Het zal ook nu weer druk zijn bij boekhouders en accountants en dat kan ervoor zorgen dat het niet lukt om op 31 maart die derden- of accountantsverklaring afgerond te hebben”, aldus Camps.

Wel uiterlijk 31 maart aangeven

“Maar het is belangrijk dat je dat dan wel uiterlijk 31 maart aangeeft. We hebben daarvoor een speciaal formulier op onze website staan.”

Campagne voor naderende deadline

UWV heeft werkgevers deze maand nadrukkelijk gewezen op de naderende deadline. Dat gebeurde enerzijds door werkgevers rechtstreeks te mailen en te bellen, anderzijds door middel van onder meer online advertenties en radiospotjes.

Alle informatie over het aanvragen van de definitieve berekening voor de tweede periode NOW is te vinden op de website van UWV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven