'Vraag berekening NOW-steun aan' • Metaal Magazine
Nieuws

‘Vraag berekening NOW-steun aan’

Bijna 6 op de 10 werkgevers in de metaal hadden begin vorige maand nog geen definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming aangevraagd. Dat baart zorgen, stelt UWV, want de definitieve berekening voor de eerste aanvraagperiode NOW moet uiterlijk 31 oktober 2021 binnen zijn. Gebeurt dit niet, dan lopen werkgevers het risico dat het complete voorschot wordt teruggevorderd.

Begin september hadden 5.573 van de 13.037 werkgevers in de metaalindustrie (42,7%) een definitieve berekening aangevraagd, meldt UWV. Dat maakt dat 57,3% dit nog niet gedaan had. Zij beseffen waarschijnlijk niet dat zij zélf de definitieve berekening van hun NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen.

Tegemoetkoming loonkosten

Van begin april tot eind mei 2020 vroegen in alle sectoren in totaal ruim 139.000 werkgevers via de NOW-regeling een tegemoetkoming in hun loonkosten aan, als eerste stap in het aanvragen en ontvangen van het voorschot.

Aanvragers moeten nu ook nog zelf de berekening aanvragen om het definitieve steunbedrag te bepalen. Van alle sectoren hebben tot nu toe zo’n 60.000 werkgevers een definitieve berekening voor de eerste steunperiode aangevraagd. Ruim 79.000 werkgevers (57%) hebben dit nog niet gedaan.

Uit het meest recente onderzoek van UWV blijkt dat 7.464 van de 13.037 werkgevers in de metaalindustrie (57,3%) hun definitieve berekening nog moeten aanvragen.

Tot en met 31 oktober

Voor de noodsteun die werkgevers hebben ontvangen in de eerste steunperiode, kunnen werkgevers nog tot en met 31 oktober 2021 een definitieve berekening aanvragen. “Er is nog tijd”, zegt Janet Helder, bestuurslid bij UWV. “Maar werkgevers die geen aanvraag doen voor de definitieve berekening lopen het risico dat ze straks in de problemen komen.”

“Geen definitieve berekening betekent dat de tegemoetkoming op nul wordt vastgesteld en je dus je hele voorschot moet terugbetalen. Dat willen we voorkomen.” Ze noemt het zorgwekkend dat slechts een minderheid een dergelijke berekening al heeft aangevaagd.

Drukte bij accountants

Werkgevers die een derden- of accountantsverklaring nodig hebben, hebben een aanvullend probleem. Helder: “Het is momenteel ontzettend druk bij boekhouders en accountants. Daarom is het echt belangrijk dat werkgevers weten dat ze zélf in actie moeten komen en dat ze nu aan de slag moeten.”

37% niet voldoende op de hoogte

Van alle werkgevers die over de periode tot eind mei nog geen aanvraag hadden ingediend, gaf 44% aan nog bezig te zijn met het verzamelen van documenten of te wachten op de derden- of accountantsverklaring.

Zo’n 15% zei toen bewust te wachten. Op dat moment ondernam 37% van de werkgevers geen actie, omdat ze niet voldoende op de hoogte waren dat ze zélf de definitieve berekening moeten aanvragen.

Hulp voor werkgevers

Werkgevers kunnen hun definitieve berekening aanvragen sinds 7 oktober 2020. De aanvraag moet ingediend zijn vóór 31 oktober 2021.

De definitieve berekening is nodig om te bepalen op welke definitieve tegemoetkoming de werkgever recht heeft. Daarvoor wordt gekeken naar de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies.

Meer informatie

Weten wat u moet doen om een definitieve berekening aan te vragen? UWV helpt werkgevers op weg aan de hand van onder meer uitlegvideo’s (zoals deze), stappenplannen en simulatietools. Daarnaast is het mogelijk om te bellen naar UWV (telefoon NOW via 088 – 898 20 04).

Verder heeft UWV alles over NOW op een handige informatiepagina gezet. Deze is (premium) hier te vinden.

Definitieve berekening aanvragen? Dat kan hier.

Evaluatie NOW-regeling

UWV wil bovendien de NOW-regeling evalueren. De organisatie is daarom op zoek naar werkgevers die hun verhaal willen doen. Wat zijn uw ervaringen? Hoe is de NOW-regeling gegaan? Wat ging goed en wat kon beter? Laat het UWV weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven