Voortman robot voor lassen staalconstructies • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voortman robot voor lassen staalconstructies

Eind juni heeft Voortman tijdens de Product Introductie Dagen 2012 o.a. een layout-markeersysteem voor de staalbouw gepresenteerd. Dit als een tussenstap voor het volledig geautomatiseerd lassen van staalconstructies.

Het nieuwe markeersysteem van Voortman luistert voluit naar de benaming ‘Beam Layout Marking V704M’. De markeerinstallatie kan materiaal als balken, platen en profielen markeren met een massa tot 9000 kg. Het eigenlijke markeren geschiedt door middel van een freesstift. Het is een automatisch aftekenproces. Bij Voortman Staalbouw, eveneens in Rijssen, is intussen een dergelijk systeem in gebruik. Voor constructiebankwerkers betekent dit een einde van het gebruik van hulpmiddelen als bijvoorbeeld meetbanden en kraspennen omdat belangrijke informatie zoals nummers en contactvlakken voor het lassen door middel van markeringen automatisch afgetekend worden.

 

Beam Layout Marking V704M Voortman

Het lay-out markeersysteem ‘Beam Layout Marking V704M’ van Voortman in actie tijdens de Product Introductie Dagen 2012 (foto: Reinold Tomberg, voor meer foto’s zie ons fotoalbum).

 

Robotcel

Dit biedt natuurlijk grote voordelen gelet op het reduceren van foutkansen en het versnellen van doorlooptijd. Henk Maassen van den Brink, verkoopdirecteur bij Voortman, ziet een reductie van de doorlooptijd met 20%. ‘’Automatisch aftekenen is eigenlijk een tussenstap voor het volledig geautomatiseerd lassen van staalconstructies’’.  Bij Voortman wordt momenteel hard gewerkt aan een robotproductiesysteem voor het automatisch samenstellen en lassen van staalconstructiewerk. Naar verwachting komt dit systeem in 2013 beschikbaar. Vanuit een lijn waar profielen geboord en gesneden worden gaan de componenten naar de lascel waar ze automatisch gepositoneerd, gehecht en vastgelast worden. Dit kan volgend jaar rechtstreeks vanuit een CAD-systeem. En vanzelfsprekend ook voor enkelstukswerk, anders heeft het weinig zin voor de staalbouw.

 

Binnenkort in Metaal Magazine in een artikel meer informatie over de ontwikkelingen bij Voortman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven