Ga naar hoofdinhoud

Voortman introduceert de Fabricator

Voortman brengt de Fabricator op de markt om het lasproces binnen bedrijven te stroomlijnen met automatisering. Deze oplossing automatiseert het lassen van gemeenschappelijke stalen profielen, platen, hoekijzers, buizen, U-profielen, en kraanbaanconsoles. Daarmee wordt de behoefte aan handmatige arbeid geëlimineerd. Laslengtes tot 18 meter maken het ideaal voor grootschalige lasprojecten, stelt Voortman.

De Fabricator bestaat uit een industriële, 6-assige Panasonic booglasrobot en een industriële, 6-assige Panasonic handling-robot op een enkelzijdige robotbaan.

De rotators met hydraulische klemming hebben een draagvermogen tot 6.000 kg voor 3 rotators.

De oplossing kenmerkt zich door snelheid, flexibiliteit, compact ontwerp, een constante consistente kwaliteit en moeiteloze implementatie.

Voor constructiestaal

De Fabricator is volgens het bedrijf het belangrijkste lassysteem voor constructiestaal. Hiermee wordt de werkruimte geoptimaliseerd en productieprocessen gestroomlijnd. Verder is het een oplossing voor een tekort aan ervaren lassers.

Geavanceerde robotica kan elke stap van de productie aan, van het monteren van onderdelen tot volledig lassen. Hierdoor kunnen handlassers en samenstellers hun energie richten op projecten met een hogere beloning in plaats van op routinetaken.

Metaal Magazine schreef in 2018 (premium) over het beginstadium van de Fabricator toen ermee werd proefgedraaid binnen de eigen divisie Voortman Steel Construction (VSC)  (premium).

Workflow niet meer onderbroken

Met de Voortman Fabricator wordt de workflow in het lassen niet langer onderbroken. Het verbetert de kwaliteit van projecten door meer nauwkeurigheid en efficiëntie, aldus Voortman.

De Fabricator kan ook platen in diverse vormen en subassemblies relatief eenvoudig scannen, samenstellen en lassen.

Bovendien kunnen de wisseltafels gemakkelijk worden verwisseld voor maximale efficiëntie tijdens lange productieseries.

Eenduidige kwaliteit en nauwkeurig

Zelfs complexe onderdelen die nog steeds met de hand worden gelast zullen profiteren van verbeterde en eenduidige kwaliteit met behulp van de nauwkeurigheid van de robot, geeft Voortman aan.

Het bedrijf noemt als voorbeeld de bouwsector. Door snel veranderende markteisen, komen staalbouwers voor steeds grotere uitdagingen te staan.

Denk aan de steeds vaker vereiste noodzaak om projecten op tijd op te leveren, in combinatie met een voortdurend afnemende beschikbaarheid van gekwalificeerde samenstellers en lassers.

Samenstellen of volledige lasopties

Dit is waar de Voortman Fabricator in beeld komt. Voortman noemt het een baanbrekend automatisch lassysteem voor constructiestaal.

Door zijn flexibiliteit kan gekozen worden of op dat moment samenstellen en aflassen of alleen samenstellen nodig is. De Fabricator biedt zowel uitsluitend samenstelling als volledige lasopties.

ROI ‘snelste in de markt’

“Wij bieden de snelste doorlooptijden, maximale efficiëntie in ruimtegebruik en op keuze gebaseerde flexibiliteit – dat maakt onze ROI de snelste op de markt”, stelt het bedrijf.

Voortman Fabricator biedt betrouwbare en flexibele lascapaciteit zonder personeelsbeperkingen, waardoor 24/7 gedraaid kan worden en projecten dus altijd op schema liggen.

Er wordt gewerkt met “consistente lassen van hoge kwaliteit, zelfs met materiaal-toleranties”.

Compact systeem met handling

Het is verder een ruimtebesparend systeem dat gemakkelijk past, zelfs in kleinere werkplaatsen, dankzij zijn compacte ontwerp en kleine oppervlak. Volgens het bedrijf is met deze automatisering 90% minder ruimte nodig dan bij handmatig lassen.

Er kan worden beladen met een heftruck, zijlader of kraan, waardoor het aan te passen is aan de werkwijze en specifieke indeling en behoeften van iedere werkplaats.

‘Laden en lossen simpel’

Dankzij de handige plaatsing van rupsbanden aan één kant is het laden en lossen gemakkelijk en simpel.

Voor nog meer precisie en flexibiliteit zijn de rupsbanden langer dan de laslengte. Hierdoor kunnen de robots een optimale positie voor het lassen kiezen, terwijl enkelvoudige posities worden vermeden.

Met deze geavanceerde functie biedt de Fabricator maximale efficiëntie en output, waardoor projecten sneller kunnen worden voltooid terwijl de kwaliteitsnormen constant blijven.

Het systeem heeft diverse veiligheidsvoorzieningen om veiligheidsrisico’s te minimaliseren

Grote assemblies, meerdere onderdelen

Het is volgens Voortman het ideale systeem voor grote assemblies met meerdere onderdelen.

“De robuuste rotatie van de hoofdbalk maakt een snelle beweging tussen lasposities mogelijk, zodat een maximaal aantal onderdelen in minder tijd effectief kan worden bevestigd.”

Daardoor is het volgens Voortman ook de meest kosteneffectieve keuze.

De automatische lasrobots hebben een eenvoudige configuratie. Verder is het volgens het bedrijf de “gebruikersvriendelijkste optie in de industrie”. De Fabricator “komt met geautomatiseerde tools die de werkvoorbereiding ongekend simpel maken”.

Om de kloof tussen handmatige en geautomatiseerde verwerking van gegevens te overbruggen, gebruikt Voortman volledig cloud-based tool Digi-Weld.

Automatische kalibratie

Ook is de Fabricator voorzien van automatische machinekalibratie en automatische kalibratie van het middelpunt van het gereedschap.

Verder is er een onderdeeltafel voor het positioneren van onderdelen die later door de handlingrobot moeten worden opgepakt.

Webinar

Bekijk een eerder webinar waarbij het bedrijf Reijrink uitlegt hoe het het volledige productieproces heeft geautomatiseerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven