Nieuws

Voorlichting over REACH gestart

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Geel (Milieu) hebben de aftrap gegeven voor de voorlichting over REACH, de nieuwe Europese regelgeving voor chemische stoffen die naar verwachting in april 2007 in werking treedt. Zij deden dat door een usb-stick met informatie te overhandigen aan de voorzitters Wientjes van VNO-NCW en Hermans van MKB-Nederland.

De afkorting REACH staat voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen. Kern van deze Europese verordening is dat een bedrijf de risico’s kent  van alle stoffen die het produceert, verwerkt of doorgeeft aan klanten en maatregelen neemt om deze risico’s te beheersen. Daarbij gaat het om alle bedrijven die op enigerlei wijze met stoffen of preparaten of stoffen in voorwerpen te maken hebben.

REACH is een complexe verordening die grote gevolgen kan hebben voor bedrijven. Voorlichting kan bedrijven helpen bij de voorbereidingen op REACH. Deze voorlichting is opgezet door de ministeries van EZ, VROM, SZW, VWS en LNV, de koepel­organisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de brancheorganisaties VNCI, FME, Koninklijke Metaalunie, VVVF, FOCWA, NVZ en VHCP.

De voorlichting start vroeg; de exacte inhoud van de verordening is nog in onderhandeling en REACH treedt pas in april 2007 in werking. De veranderingen en nieuwe verplichtingen voor bedrijven zijn echter zo groot dat het belangrijk is dat bedrijven zich hierop tijdig voorbereiden. Zo moeten er veel stoffen worden geregistreerd, met overlegging van gegevens zoals volume, gebruik en blootstelling. En bedrijven moeten veiligheids­informatie doorgeven aan hun afnemers.

De voorlichting over REACH zal via de brancheorganisaties en Kamers van Koophandel worden gegeven. Zij kunnen de voorlichting toespitsen op de situatie van de bedrijven in hun achterban. De voorlichting is gericht op bewustwording en de voorbereidingen die nu al kunnen worden getroffen. Vanaf het najaar 2006 volgt voorlichtingsmateriaal en ondersteuning op maat over de precieze invulling van de verplichtingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven