Voor frezen Si3N4 stuurt IPT laser door spil • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voor frezen Si3N4 stuurt IPT laser door spil

Bij Fraunhofer IPT in Aken (D) wordt momenteel het laserondersteund frezen van keramiek beproefd op een bewerkingscentrum. Bijzonder is dat de laserstraal door de hoofdspil heen direct naar de snijkanten van de freeskop gestuurd wordt. Gelet op de thermische beïnvloeding een verbetering. De foto hierboven toont de freeskop en de rondtafel.

Met behulp van een lenzenstelsel en spiegels stuurt het Fraunhofer IPT het laserlicht van een 2,4 kW Yb:YAG-schijflaser (golflengte 1070 nm) door de hoofdspil heen van een verticaal bewerkingscentrum. Op deze manier is het mogelijk om tijdens het laserfrezen de straal precies te sturen daar waar het laserlicht nodig is: op de snijkant van het freesgereedschap. Zie de drie afbeelding hieronder:

 

IPT

Het principe van het laserondersteund frezen en de invloed op de krachten tijdens het frezen. Bij het Fraunhofer IPT wordt het laserondersteund frezen ingezet voor het frezen van keramiek Si3N4. (Alfbeeldingen: Fraunhofer IPT en Reinold Tomberg)

 

Lees meer in de twee bijlagen:

 

 LANE Laser-assisted milling of advanced materials 2010.
 wt-online Mehrachsige Fräsbearbeitung 2010.

 

 

ipt

Omdat het laserlicht door de spil direct naar de snijkant gaat (links nieuwe situatie), komen de thermische spanningen in de spaan (wat geen probleem is) en niet op het werkstuk (wat wel problemen kan opleveren bij de klassieke situatie rechts) 

 

ipt

Een schema van de laserkop, rechts de inkoppeling van het laserlicht op de wisselplaat.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven