VOM neemt stelling tegen verbod chroom • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VOM neemt stelling tegen verbod chroom

De VOM, Vereniging van Oppervlaktetechnieken van Materialen, is een Chroom(VI) platform gestart. Dit naar aanleiding van de Reach wetgeving waarin Chroom(VI) op de nominatie staat om verboden te worden. Een verbod op de toepassing van zeswaardig Chroom vormt volgens VOM een ernstige bedreiging voor activiteiten van de oppervlaktebehandelende industrie zoals het (hard)verchromen en chromateren.

De eerste conclusie van het platform is dat de gegevens waarop de nieuwe wetgeving gebaseerd is soms minstens tien jaar oud zijn. Dit geeft in de visie van de VOM een vertekend beeld van een bedrijfstak waarin de laatste jaren veel is gedaan aan maatregelen om de procesbeheersing te verbeteren. Een van de taken van het platform is om ten aanzien van relevante gegevens recente informatie te verzamelen.

 

Inademing en huidcontact

Chroom(VI) is een stof die mutageen en carcinogeen is bij inademing en huidcontact. Dit betekent volgens het platform dat er strenge maar praktische regels gesteld moeten worden aan het gebruik van Chroom(VI) . De branche inventariseert momenteel hoe dit het beste onder de aandacht van de Nederlandse en Europese autoriteiten kunnen brengen. 

 

SVHC-lijst

Chroom(VI) is vanwege de toxiciteit en mutageniteit geplaatst op de SVHC-lijst (Subtances of Very High Concern) en van daaruit op een zogenoemde kandidatenlijst geplaatst. De verwachting is dat het dit jaar geprioriteerd wordt en daarmee wordt het proces dat moet leiden tot een gebruiksverbod (binnen Europa) in gang gezet. Op zijn snelst is het over drie jaar zover. Er kunnen uitzonderingen gemaakt worden als blijkt dat er geen volwaardige alternatieven zijn. Dat moet uitermate goed onderbouwd en aangetoond kunnen worden waarna er per bedrijf of bedrijfstak autorisatie verleend kan worden voor het gebruik van Chroom(VI) onder strikte condities.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven