VOM-leden hebben vertrouwen in de toekomst • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VOM-leden hebben vertrouwen in de toekomst

De ESEF 2006 (van 14 tot en met 17 maart in de Jaarbeurs Utrecht) is voor de Nederlandse oppervlaktebehandelaars het startsein voor het gouden jubileumjaar. In 2006 viert de branchevereniging VOM namelijk het 50-jarig bestaan. Dat gebeurt met een motto waarmee het bestuur van de vereniging de sector wil wakker schudden. Want wie nu de handschoen niet oppakt, is er over 50 jaar misschien niet meer. “Je moet zorgen dat je voorop blijft lopen”, waarschuwt VOM-voorzitter Huub Kluijtmans.

Bij de VOM heeft men vertrouwen in 2006. De moeilijke jaren voor de oppervlaktebehandeling lijken achter de rug, zegt VOM-voorzitter Huub Kluijtmans. “In de basismetaalindustrie is heel 2005 een positieve ontwikkeling merkbaar geweest. Dat is voor ons een voorteken dat het herstel er nu echt aankomt.” Dat betekent geenszins dat oppervlaktebehandelaars genoegzaam achterover kunnen gaan leunen. Niet voor niets heeft de vereniging als motto voor het jubileumjaar gekozen De VOM bestaat 50 jaar, bestaat de VOM nog over 50 jaar? Dat klinkt pessimistisch. Is de branchevereniging zo somber gestemd? Huub Kluijtmans: “Nee, maar we willen onze leden wel wakker schudden. Als je zorgt dat je als organisatie kwaliteit kunt blijven leveren, via je machines en je mensen, dan is er geen bedreiging. Maar blijf je niet bij, dan is die bedreiging er wel.”

Concurrentie Oost-Europa

De bedreiging is er dan vooral in de vorm van concurrentie met lagelonenlanden, bijvoorbeeld de nieuwe EU-landen in Oost-Europa. Daar liggen de uurlonen fors lager dan in het Westen. Voor sommige sectoren zoals de staalsector is dat aantrekkelijk, want lage prijzen zijn daar belangrijker dan hoge kwaliteit. “Maar als je voor een staalproduct voor de bouw een garantie wil krijgen op de coating, dan krijg je die in deze landen niet”, voegt Kluijtmans er aan toe. Hier liggen dan ook de kansen voor de Nederlandse oppervlaktebehandelaars. De VOM-voorzitter merkt weliswaar de druk op de prijzen vanuit Oost-Europa, maar volgens hem gaat de sector in die landen het moeilijk krijgen omdat men over vijf jaar aan de normen van de Europese Unie moet voldoen.

“Van behandelen zonder chroom 6 en met water gedragen verven heeft men daar nog niet gehoord, maar over vijf jaar moeten ze aan dezelfde normen als wij voldoen. Dat betekent dat de komende jaren in die landen de kosten sterk zullen gaan oplopen.” En daar zal de Oost-Europese kwaliteit geen gelijke tred mee houden. “Daarom durf ik te zeggen dat je altijd van lagelonenlanden wint, als je innovatief met je bedrijf in Nederland bezig bent en je mensen schoolt”, beweert Huub Kluijtmans. “Bedrijven in die landen zullen snel duurder worden en ik betwijfel of ze de kwaliteit net zo snel kunnen laten toenemen.” Er gaat weliswaar werk weg, maar aan de andere kant gebruiken bepaalde industrieën steeds meer oppervlaktebehandelingstechnieken. Bijvoorbeeld de automotive, waar een autodeur vandaag de dag uit wel zes verschillende materialen bestaat die allemaal behandeld moeten worden.

Investeren in mensen

Blijven de investeringen in machines en technologie in Nederland nog achter, de oppervlaktebehandelaars investeren op dit moment wel volop in hun medewerkers. Daar is de VOM-voorzitter blij mee. Hij merkt een opleving in de bedrijfscursussen die de VOM aanbiedt. “Dat is goed, want je moet investeren in mensen.” De ontwikkelingen in de sector voltrekken zich immers in een snel tempo. Huub Kluijtmans vindt het scholingsaanbod van de VOM de belangrijkste verdienste van de branchevereniging in de voorbije 50 jaar. “Buiten misschien enkele schildersopleidingen heeft geen enkele technische branchevereniging zich zo sterk gemaakt voor opleiding en scholing als wij. En terecht, want als branchevereniging moet je je leden niet alleen informeren, maar ook voorlichten over de mogelijkheden van de nieuwe technieken. Dat kan alleen met een scholings- en cursusprograma. Daarmee vernieuwen we de sector voortdurend.”

Innovaties

Op de ESEF, die van 14 tot en met 17 maart 2006 in Utrecht plaatsvindt, pakt de sector opnieuw uit met verschillende innovaties. Wat de coatingindustrie betreft ziet Kluijtmans als belangrijkste trends van dit moment de opkomst van nieuwe verfsystemen, het volledig uitbannen van oplosmiddelen, twee componenten coatings waarmee je minder overspray krijgt en een betere kwaliteit coating. Daarnaast speelt ook in deze sector een thema als automatisering een grote rol. Daarin gaat de techniek thans zeer ver: een volledige automatisering van coating tot en met de registratie in het kader van het vluchtige stoffen beleid.

In de galvano-industrie, de tweede belangrijke sector binnen de VOM, gaan de ontwikkelingen met name in de richting van de wet- en regelgeving. De ROHS en de ELV richtlijnen zijn aan het einde van hun overgangstermijn, hetgeen betekent dat er geen pardon meer is voor traditionele technieken. Het leveren van dezelfde kwaliteit met een lagere milieubelasting over de gehele levensduur van het product inclusief de verwerking biedt uitdagingen die inmiddels ingevuld kunnen worden. Voorts komen er steeds bredere toepassingsgebieden voor opdamptechnieken waarbij materiaal in een plasmavorm opgedampt wordt op het substraat. Thermische spuittechnieken krijgen eveneens een breder toepassingsgebied. ‘Schilderen’ met metalen zoals zink en aluminium worden als corrosiebescherming bij constructiestaal van bestaande en nieuwe constructies meer en meer toegepast. Tegelijkertijd worden de precisievarianten zoals met HVOF technieken steeds beter herkend in nieuwe toepassingen.

ESEF 2006

Op de ESEF 2006 gaat de VOM dagelijks workshops organiseren in het speciaal hiervoor gebouwde auditorium naast de VOM-stand in hal 2.
Hier komen thema’s aan de orde zoals vernieuwing door scholing en opleiding, het verbod op chroom 6 vanaf medio 2006, de gevolgen van de ATEX-richtlijn voor de oppervlaktebehandeling, VOS-richtlijnen en het kenniscentrum voor oppervlaktetechnieken. Op 15 en 16 juni 2006 houdt de VOM haar eigen jubileumcongres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven