Ga naar hoofdinhoud

Volop automatisering bij Mazak

Op 4, 5 en 6 december hield Mazak een huisshow in haar vestiging in Leuven (B). Onder de naam ‘The science of automation’ toonde het bedrijf diverse automatiseringsoplossingen voor de metaalbranche. Er was zelfs een primeur op het gebied van automatisering.

Gedurende de drie dagen ontving Mazak zo’n 700 klanten uit de Benelux. De huisshow in Leuven was opgezet met diverse partners. Drie daarvan zorgden voor de automatisering rondom de machines van Mazak, te weten RFA, Robojob en Cellro. Bijzonder dat Mazak voor deze huisshow meerdere automatiseringspartners kon tonen. “Voor een succesvolle automatisering moet de koppeling, de zogenaamde ‘handshake’, tussen machine en automatiseringsapplicatie goed in orde zijn,” legt Hugo Verlaak van Mazak uit. “Zaken als veiligheid en communicatie worden allemaal door de ‘handshake’ geregeld. Mede dankzij de open Mazatrol besturing en reeds aanwezige automatiseringssoftware wordt het koppelen van een robotapplicatie aan een Mazak machine zeer eenvoudig.”

 Mazak HQR200MSY dubbele turret

 Mazak biedt ook automatiseringen aan binnen de machine. Op de huisshow stond er een HQR200MSY draaimachine met twee revolvers en twee klauwplaten. De producten werden aangevoerd door een Irco staflader, afvoer van de producten gebeurde door een intern Mazak ontlaadsysteem, dat producten tot een massa van 10 kg kan afvoeren (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s zie onze digitale fotoreportage)

 

RFA met Mazak VCS430

De andere automatiseringsoplossingen die Mazak toonde waren van RFA, Robojob en Cellro. De RFA oplossing bestond uit een RFA Robotloader met RFA-raster. Deze was gekoppeld aan een Mazak VCS430, een drie-assig bewerkingscentrum. Deze machine is het instapmodel in het gamma van de bewerkingscentra van Mazak. De machine heeft een toerental van 12.000 omw/min en een spilvermogen van 18,5kW. Standaard is er koeling door de spil. De hydraulische productklem werd geleverd door Schunk. De producten (onbewerkt en bewerkt) bevinden zich in een rastervorm op de robotbasis. De robot is hier zijdelings aan gemonteerd. Groot voordeel hiervan is de bereikbaarheid van de machine. Het lichtscherm zorgt ervoor dat de robot uitschakelt, mocht er iemand in de werkzone komen. Ook is het systeem heel betaalbaar. RFA levert een compleet systeem, inclusief lichtschermen, twee driepuntsgrijpers, CE-hekken, installatie en opleiding vanaf 45.000 euro.

 RFA Robotloader bij Mazak Leuven

De RFA Robotloader in actie met een Mazak VCS430

 

Robojob gekoppeld aan Variaxis j500

Ook de mensen voor Robojob zorgen voor een flexibele en betaalbare automatisering. Middels pinnen en bepaalde hoekstukken is het productraster flexibel in te delen. Nieuw is de Robojob oplossing voor freesmachines. Deze was gekoppeld aan een Variaxis j500, een vijf-assig bewerkingscentrum. Ook dit model is een instapmodel op het gebied van vijf-assige bewerkingscentra. De vierde –en vijfde as zijn opgebouwd via een draaitafel (C-as) in de zwenktafel (A-as). Een portaalframe zorgt voor een nauwkeurige en stabiele bewerking. De systemen van Robojob zijn vrij eenvoudig te configureren. De robot weet immers de coördinaten van de pinnen waar het werkstuk tegenaan ligt. De Robojob applicatie bij de freesmachine was voorzien van een ‘praege’ klemming. Hierbij wordt het materiaal eerst voorzien van gekartelde randen, waardoor dit beter en nauwkeuriger in de machine geklemd kan worden.

 Robojob aan Mazak Variaxis j500

De nieuwe Robojob voor freestoepassingen belaadt een 5-assige Variaxis j500

 

Compacte Fixed Cellro cel

Ook Cellro was aanwezig met een compacte ‘Fixed’ robotcel gekoppeld aan een draaibank van het type QTN250IIMS. De Quick Turn Smart en Quick Turn Nexus vormen samen de populaire reeks CNC draaibanken bij Mazak. Van eenvoudige twee-assige draaibank tot vier-assig met overnamespil behoort tot de mogelijkheden. “Grootste troef van dit gamma is de korte insteltijd,” legt Verlaak uit. De Cellro ‘Fixed’ is makkelijk te verplaatsen en heeft een beperkt vloeroppervlak nodig. Toch is het bereik van de robot groot genoeg en blijft de machine voor de operator goed bereikbaar.

 Cellro Fixed aan Mazak Mazak QTN250IIMS

De compacte Cellro Fixed gekoppeld aan een Mazak draaibank van het type QTN250IIMS

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven