Volledig 3D gebogen kunstwerk bij TU Eindhoven • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Volledig 3D gebogen kunstwerk bij TU Eindhoven

Met een schaalmodel onder de arm kwam beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers in contact met buigspecialist Kersten Europe. (foto's: Kersten Europe)
Het kunstwerk ‘Leap into the deep’ staat letterlijk voor een sprong in het diepe. Een draaikolk; een swirl; de spiraalbeweging van water naar een bepaald punt. Het staat symbool voor de naam van het nabijgelegen gebouw, ‘Flux’.

 

Met een schaalmodel onder de arm kwam beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers in contact met buigspecialist Kersten Europe. Een intensieve samenwerking was het gevolg. “Tijs Rooijakkers vertelde ons over zijn ontwerp” verklaart Bart Simonse, Commercieel Directeur bij Kersten Europe, “En met onze kennis over de buigtechnologie zijn we samen tot een maakbaar ontwerp gekomen zónder enig afbreuk te doen aan de visie van de kunstenaar”. Kersten Europe heeft vervolgens het volledige projectmanagement uit handen genomen, van engineering tot en met plaatsing op locatie. Zodoende waren de lijnen kort en had de kunstenaar slechts één aanspreekpunt.

Stalen buizen

Leap into the deep is vervaardigd uit stalen buizen S355 met een diameter van 193,7mm. Simonse licht toe. “Uit constructief oogpunt zijn er vier verschillende wanddiktes gebruikt. Dikwandige buizen voor extra stevigheid aan het onderste gedeelte en dunnere buizen bovenaan om gewicht te besparen. “We hebben de buizen volledig 3D gebogen in diverse radii. Onze snij-robot heeft deze op maat gesneden en deels voorzien van een 3D-contour. Vervolgens zijn de lasnaden vlakgeslepen”.

De buizen zijn volledig 3D gebogen in diverse radii.

Oppervlaktebehandelingen en montage

Voor de oppervlaktebehandelingen en de montage op locatie heeft Kersten Europe de samenwerking gezocht met partners. “Meulendijks Straal- en Conserveringsbedrijf heeft de oppervlakte gestraald, geschoopeerd en voorzien van een epoxy primer en poedercoating” zegt Simonse. “Vervolgens heeft Reijrink Staalconstructie het kunstwerk on-site op de voet gemonteerd en op 4 knooppunten aaneengelast”. Ter plaatste is het laswerk vlakgeslepen en bijgewerkt zodat de verschillende delen naadloos in elkaar overgaan.

Resultaat

Het resultaat is een 3D gebogen object met een afmeting van 7,2meter breed bij 7,2meter hoog. Vanaf een bepaald zichtpunt lijkt het kunstwerk mee te bewegen met de vorm van de raampartij van het Flux-gebouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven