Ga naar hoofdinhoud

‘Voer meldplicht gevaarlijke stoffen later in’

“Stel de meldplicht voor gevaarlijke stoffen die bedrijven in hun producten hebben, 12 maanden uit. En start een onderzoek naar nut en noodzaak van die meldplicht.” Daarvoor pleit de FME samen met 40 Europese brancheorganisaties. Zij hebben deze oproep gedaan aan EC-voorzitter Ursula von der Leyen.

Bedrijven moeten vanaf 5 januari 2021 gevaarlijke stoffen in hun producten laten opnemen in de Europese SCIP-database (substances of concern in products). De meldplicht geldt voor de ‘candidate list of substances of very high concern’ met in totaal 209 gevaarlijke stoffen.

Bepaald is dat alle producten die in Europa op de markt worden gebracht, inclusief alle import uit niet- Europese landen, moeten aan de lijst getoetst worden.

‘Onuitvoerbaar en onbetaalbaar’

De Nederlandse industrie maakt zich ernstig zorgen over de werkbaarheid, proportionaliteit en waarde van de SCIP-database. FME waarschuwt al sinds 2018 dat dit onuitvoerbaar en ook onbetaalbaar is.

Middelgrote en kleine bedrijven zullen in het eerste jaar tussen de 80.000 en 480.000 euro kwijt zijn aan kosten van de SCIP-database. Dat blijkt uit onderzoek bij technologische bedrijven door de Europese koepel van FME (Orgalim). Voor grote bedrijven gaat het om een bedrag tussen de 800.000 en 3,2 miljoen euro.

Daar komt nog bij dat de afval- en recyclingbedrijven zeggen niets met de SCIP database te kunnen, terwijl deze juist voor hen bedoeld is. FME wil voorkomen dat er zonder enige milieudoel miljarden euro’s over de balk worden gesmeten.

Oproep aan Von der Leyen

De ondertekenaars van de oproep vragen EC-president Von der Leyen de SCIP-notificatiedeadline van 5 januari 2021 uit te stellen met ten minste 12 maanden nadat de database is voltooid. Ze vragen haar verder een onderzoek uit te voeren naar het nut, de haalbaarheid, de proportionaliteit en de impact van de database.

Verder vragen ze het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) de opdracht te geven om de SCIP-database aan te passen aan de uitkomst van een dergelijk onderzoek.

‘Besluit zonder raadpleging vooraf’

“Dat deze meldplicht er nu ligt, is vooral te danken aan het feit dat de Europese Commissie, in tegenstelling tot de EU-beginselen voor betere regelgeving, zonder vooraf belanghebbenden te hebben geraadpleegd of een effectbeoordeling te hebben uitgevoerd, dit besluit heeft genomen”, stelt FME

“Een impactstudie had moeten voorkomen dat Europa onuitvoerbare wetten en regels publiceert. Dit is een trend die helaas toeneemt”, aldus FME.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven