Ga naar hoofdinhoud

VNMI: Sterke basismetaalindustrie essentieel

Een sterke basismetaal-industrie is voor Nederland essentieel om tot de top van de kenniseconomieën te behoren. Dit blijkt uit onderzoek van Nyfer in opdracht van de VNMI naar het belang van de basismetaalindustrie voor de Nederlandse economie.

De Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI) vertegenwoordigt bedrijven die metalen in primaire of secundaire vorm produceren en die de eerste bewerking van deze metalen uitvoeren. Wim Hamers, voorzitter van de VNMI, pleit ervoor dat een nieuw kabinet nu daadwerkelijk werk gaat maken van het behoud van de basismetaalindustrie. “De basismetaal is één van de pijlers van hoogwaardige maakindustrie in Nederland. We zijn innovatief en produceren schoon, maar we raken steeds verder achterop als het gaat om concurrentieverhoudingen. Daar heeft ook de overheid een belangrijke rol te vervullen.”

 Basismetaal essentieel voor NL

De basismetaalindustrie is essentieel als toeleverancier voor de Nederlandse industrie (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Volgens de onderzoekers versterkt de basismetaalindustrie de Nederlandse economie op vier manieren. Ten eerste door haar directe bijdrage aan werkgelegenheid, export en economische groei. Inclusief de effecten bij toeleveranciers creëert de industrie circa 50.000 banen en een toegevoegde waarde van € 4 miljard per jaar. De exportwaarde bedraagt bijna € 6 miljard per jaar.

 

Proximity of supply

Verder is de sector een essentiële toeleverancier voor andere industriële sectoren, zoals High Tech Systemen en Materialen, één van de Nederlandse topsectoren. Afnemers vinden de nabijheid van basismetaalproducenten van groot belang voor de leveringszekerheid (‘proximity of supply’) en om nieuwe innovatieve ontwikkelingen mogelijk te maken, bijvoorbeeld een gesloten kringloop van metalen. In de derde plaats draagt de industrie met innovatieve, toegepaste metalen bij aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van veiligheid, mobiliteit, energie en duurzaam gebruik van grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van metalen voor windmolens en zonnepanelen die onze samenleving minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen.

 

Bekijk hier het Nyfer onderzoek voor de VNMI

 

pdf bestand  VNMI de-basis-moet-goed-zijn

 

Ook is de aanwezigheid van een sterke basismetaalindustrie van strategisch belang in het licht van toekomstige grondstoffen schaarste. De Nederlandse industrie is toonaangevend op het gebied van recycling en hergebruik van metalen. Hamers: “De nabijheid van de Nederlandse basismetaalindustrie brengt continuïteit van de bedrijfsvoering voor onze leveranciers en afnemers. Het inzetten van gerecycled schroot in ons primaire proces zorgt dat onze afnemers aanzienlijk kunnen besparen op milieu- en transportkosten.”

 

Gelijk speelveld in Europa 

Een hoogwaardige basismetaalindustrie in Nederland is sterk afhankelijk van een internationaal gelijk speelveld, zeker binnen de EU. Wim Hamers: “De basismetaalindustrie wil de concurrentieverhoudingen normaliseren. Dat kan alleen door constructieve samenwerking met de overheid. De Duitse industrie en overheid spelen dit spel veel beter. De basismetaalindustrie wil een gelijk speelveld op het gebied van milieuregels, handelsbelemmeringen en het energie- en klimaatbeleid. Zij wil bijvoorbeeld samen met de overheid werken aan sectorale akkoorden en geen eenzijdig Europese klimaatbeleid. Ook is van belang dat er tussen lidstaten geen verschillen ontstaan op energiebeleid. Binnenkort zullen lidstaten moet bepalen of de energie-intensieve industrie compensatie krijgt voor gestegen elektriciteitskosten. Nederland moet samen met onze buurlanden ervoor zorgen dat het gelijke speelveld in Europa behouden blijft. Nu maar ook in de toekomst.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven