'Visuele hulpsystemen gaan doorbreken' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Visuele hulpsystemen gaan doorbreken’

Digitale visuele systemen worden bij Industrie 4.0 de komende 5 jaar steeds belangrijker, om de productie te ondersteunen. Ondernemers schatten het belang van visualisering zelfs hoger in dan virtual reality. Dat blijkt uit een studie van het Fraunhofer Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation (IAO).

Het onderzoek richtte zich op het huidige gebruik van digitale hulpsystemen in de productieomgevingen en hun kansen voor de toekomst. Productiemanagers van in totaal 144 grote en middelgrote productiebedrijven is gevraagd welke assistentiesystemen volgens hen in de toekomst zeker op hun productielijnen zullen komen.

Het gaat daarbij om technieken en technologieën die werknemers moeten helpen zich aan te passen aan een steeds grotere verscheidenheid aan producten en de trend richting batchgrootte 1.

Concrete plannen

Bijna alle respondenten zien een plek voor digitale hulpsystemen in de vorm van visualisatie in de bedrijven die de komende 5 jaar in gebruik zijn. Denk aan gevisualiseerde montage-instructies voor werknemers met exacte informatie over het feitelijke montageproces. Dit wordt nuttig geacht, vooral in de productie- en assemblagedivisies.

Bijna 95 procent van de deelnemers heeft zelfs al concreet gepland om digitale visualisatie in hun eigen bedrijf te gaan gebruiken.

Belangrijker dan AR

De wetenschappers van Fraunhofer vroegen de ondernemers ook naar hun verwachtingen voor het gebruik van andere technologieën, zoals augmented reality. Hoewel veel potentieel wordt toegekend aan deze technologie, blijkt visualisering toch belangrijker bij een actuele benutting van hulpsystemen in de bedrijfsvoering.

En omdat bijna 95 procent van de ondervraagde bedrijven al een concrete implementatie van de digitale visualisatie gepland heeft staan, zal deze technologie ‘een gezaghebbend digitaal assistentiesysteem blijven’.

Kosten soms barrière

Wel hikken met name middelgrote productiebedrijven op tegen de kosten. Daarnaast zijn ontbrekende technische vereisten en onduidelijkheden over de voordelen van de technologieën soms een barrière. 

De nieuwe studie is opgezet als onderdeel van een implementatieproject van het Mittelstand 4.0 Competence Center in Stuttgart, in samenwerking met memex GmbH.

Video-instructie

Memex is blij met de resultaten, omdat het zich bevestigd ziet in de eigen koers. Het bedrijf is sterk in video-instructie en visualisatie met bijbehorend webbased platform. 

Zo worden productieprocessen op een visueel begrijpelijke manier overgebracht. Memex traint ook bedrijven om zelf dergelijke gebruiksfilms te maken en te integreren, bijvoorbeeld in een assemblage werkstation of op de productielijn.

Fouten voorkomen

“Didactisch gestructureerde utiliteitsfilms besparen de productiebedrijven tijdrovende trainingen en voorkomen fouten in de productie en assemblage”, vat memex samen. Zo kunnen complexe processen – zelfs tijdens de eerste toepassing zonder fouten – worden uitgevoerd.

Wel blijkt dus dat veel middelgrote bedrijven te weinig middelen om een ​​overzicht te krijgen van de mogelijkheden van verschillende technologieën om deze vervolgens te kunnen evalueren in relatie tot hun eigen behoeften. Memex wil hier ook bij helpen.

Bekijk de studie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven