Vision, Robotics en Mechatronics geven kijk op automatisering • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vision, Robotics en Mechatronics geven kijk op automatisering

De Vision, Robotics & Mechatronics vakbeurzen tonen veel futuristische, maar praktische technologieën

Op 1 en 2 juni 2016 vinden de vijftiende editie van Vision, Robotics en Mechatronics en de tiende editie van Photonics plaats. Volgens de beursorganisatie kunnen bezoekers in Veldhoven technologieën zien met een hoog futuristisch gehalte, maar die wel helemaal klaar zijn voor de serieuze praktijk.

Het is vijf jaar geleden dat een robot jubileumtaarten naar bezoekers gooide. Vision, Robotics en Mechatronics bestaat vijftien jaar en er is sinds het vorige jubileum veel veranderd. Was de veiligheid van de taartgooirobot verzekerd door het toen moderne SafeMove-systeem, waarmee een in zones opgedeeld elektronisch ‘hekwerk’ om de robot werd gelegd, zijn we inmiddels beland in het jaar van de inherent veilige co-robot.

Een nieuw tijdperk

Volgens Moniek Groot, de nieuwe beursmanager voor Vision, Robotics en Mechatronics, laat het co-robotvoorbeeld zien hoe razendsnel ontwikkelingen zich momenteel opvolgen. Maar ook hoe serieus en productierijp de applicaties zijn die met nieuwe technologie kunnen worden gerealiseerd. Groot: “Het speelkwartier van de co-robot is echt voorbij. Ook de grote spelers hebben de nieuwe fase zichtbaar omarmd, getuige beroemde voorbeelden als de LBR iiwa van Kuka, de YuMi van ABB en recentelijk de CR 35ia van Fanuc.”

Photonics praktijk

Ook op de jubileumeditie van Photonics worden praktijkvoorbeelden getoond.  Volgens de nieuwe eventmanager Michiel Berends staat fotonica echt op doorbreken. “Fotonica heeft onterecht de naam nog erg wetenschappelijk en experimenteel te zijn. Neem een vakgebied als integrated photonics – een technologie waarbij chips van licht gebruik maken. In glasvezelnetwerken is het een bewezen technologie met veel voordelen. En ook steeds meer sensoren voor bijvoorbeeld het heel precies meten van een temperatuur, druk of belasting maken gebruik van integrated photonics. Superrelevant voor machinebouwers, en wij hebben de producenten als Technobits gewoon op de vloer. Bovendien realiseren te weinig mensen zich dat we hier in de regio echt een ‘fotonica delta’ hebben die veel internationale investeerders trekt. Zo is er op Photonics 2016 ook het Europian Photonics Venture Forum, een Europese bijeenkomst van ondernemers en investeerders. Naast de ‘Meet your match’ van de Kamer van Koophandel, die overigens ook voor Vision, Robotics en Mechatronics bezoekers georganiseerd wordt, zijn er dus volop kansen voor bedrijven die futuristische, maar uitontwikkelde en robuuste technologie in de praktijk willen brengen.”

Bekijk voor meer informatie de site van Vision, Robotics en Mechatronics 2016

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven