Vision & Robotics 2012 succesvol • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vision & Robotics 2012 succesvol

De vakbeurs Vision & Robotics, die onlangs werd gehouden in Veldhoven, laat groeicijfers zien. Het aantal exposanten lag met 60 zo’n 30 procent hoger dan het vorig jaar. Ook het aantal bezoekers steeg met 30 procent tot boven de 1100.

Het was de elfde keer dat het Mikrocentrum haar congres-beurscombinatie voor het vision en robotica-vakgebied organiseerde. Het beproefde concept bleek ook dit jaar een succesformule. Net als in het jubileumjaar 2011, was er voor gekozen ook aan vision en robotica verwante mechatronica- en automatiseringsoplossingen volop ruimte te geven. Volgens Els van de Ven, Vakbeurs & Congresmanager bij het Mikrocentrum, is dit een logisch vervolg voor een formule die ooit alleen vision technologie voor machinebouwers bediende. “Vision en robotica staan niet op zichzelf en het is voor veel bezoekers dan ook een welkome aanvulling om ook zaken als grijpers, lineaire systemen en allerlei andere mechatronische systemen onder één dak te vinden.”

 

Vision & Robotics

De combinatie wetenschap en praktijk was op de beursvloer goed te zien (foto: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van Vision & Robotics, zie onze digitale fotoreportage) 

 

Zonder de exposanten mee te tellen, waren er meer dan 1100 bezoekers. Vooral de tweede dag bracht veel mensen op de been. “Ook tijdens de lezingen zag je dat de beursvloer goed gevuld bleef, waardoor het eigenlijk de hele dag door geanimeerd druk was”, constateert Van de Ven. “Niet dat de lezingen slecht bezocht werden. Integendeel. We hebben zelfs extra stoelen moeten neerzetten. Maar ik concludeer hier wel uit dat er grote diversiteit onder de bezoekers was. De één kwam voor kennis, terwijl de ander heel gericht op zoek was naar een oplossing en een duidelijke focus op het beursaanbod had. Vision & Robotics staat er overigens sowieso bekend om een zeer breed publiek aan te spreken. Men vindt er volop onderzoekers, systeemintegratoren, machinebouwers en eindgebruikers van allerlei markt- en toepassingsgebieden variërend bijvoorbeeld  van industrie tot agro/food en healthcare. Dit komt onder andere door de zeer brede inzetbaarheid van de technologie.”

 

Synergie wetenschap en bedrijfspraktijk
Een primeur voor 2012 was de samenwerking met RoboNed op de beursvloer en de integratie van de Roboned conferentie en het Vision & Robotics lezingenprogramma.  Hierdoor ontstond een belangrijke synergie tussen wetenschap en bedrijfsleven, die volgens critici elders nog wel eens wil ontbreken. “Het programma van RoboNed sloot mooi aan op de praktijk. Een van de vele sprekers, Prof. Dr. Henrik Christensen van het Georgia Institute of Technology, bijvoorbeeld, gaf vanuit zijn ervaring met robotica in de VS een duidelijke visie en veel tips over hoe robotica zich in Nederland verder kan ontwikkelen.

 

Verder werd feestelijk de Dutch Robotics Strategic Agenda aangeboden aan Chris Buijink, secretaris generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en aan Eppo Bruins, directeur van Technologiestichting STW. Tegelijkertijd toonden op het demoplein de verschillende universiteiten en hogescholen hun robotprogramma’s, waarbij gebruik werd gemaakt van technologie die door de exposanten werd geleverd. De volwassenheid van sommige servicerobots laat tevens zien dat er een nieuwe bedrijfstak aan zit te komen die veel potentie heeft, met name op het gebied van care en cure. Al met al maakte dit samenspel het geheel groter dan de som der delen en creëert de combinatie van Vision & Robotics met Roboned een evenement in de Benelux dat groter en succesvoller is dan alle andere vergelijkbare evenementen op het gebied van vision, robotica en mechatronica”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven