Vind gereedschap terug met tracker • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vind gereedschap terug met tracker

Steeds meer technische bedrijven werken met Nanolink. Dit is een groene tracker die een realtime signaal afgeeft aan eigenaren van het materieel. Zo weten monteurs en installateurs op locatie die Nanolink gebruiken vrijwel altijd waar hun gereedschap is gebleven.

Nanolink, de Deense oplossing voor verloren materieel en gereedschap, is precies een jaar geleden naar Nederland gekomen. Het verstuurt een signaal van de groene tracker (zie foto) die is aangebracht op materieel, naar de smartphone van de dichtstbijzijnde persoon die de Nanolink-app heeft geïnstalleerd.

“Het is een trackingsysteem dat via Bluetooth Low Energy (BLE) en de Nanolink-app op een smartphone laat weten waar het materieel zich bevindt”, vertelt Arjen Baas, directeur Nanolink Benelux.

Signaal

“Het maakt daarbij niet uit of deze persoon een medewerker van jouw of een ander bedrijf is. Zodra er een smartphone met de Nanonlink-app in de buurt is, geeft Nanolink een signaal af met de positie van het gereedschap. De gegevens zijn natuurlijk wel alleen inzichtelijk voor het eigen bedrijf.”

Het gebruik van Nanolink is explosief gestegen, stellen de initiatiefnemers, en dat is ook duidelijk merkbaar in het aantal signalen dat de trackers van Nanolink afgeven. 

Dekkingsgraad 60%

“Hoe meer mensen er mee werken, hoe beter het Nanolinksysteem werkt. Veel Nederlandse klanten zitten in Noord-Brabant, waar we een explosieve stijging van het aantal signalen merken. Daar hebben we zelfs op serverniveau aan capaciteit moeten bijschakelen”, glundert Baas.

Voor heel Nederland stijgt de dekkingsgraad van Nanolink nu al naar zo’n 60%, al is dat deels te danken aan het type bedrijven dat met Nanolink werkt. Zo werkt in Noord-Nederland een taxidienst met Nanolink. Hun wagens rijden de hele week in dat hele gebied, waardoor de kans dat een tracker een connectie maakt met een Nanolink-app enorm toeneemt.

Nieuwe versie

Inmiddels is Nanolink versie 4.0 uitgebracht. “We willen met Nanolink maatwerk bieden aan onze klanten. In Nederland hebben we naast veel enthousiasme en vragen ook veel suggesties gekregen van onze klanten”, vertelt Arjen Baas.

“Veel van hen hadden van die kleine praktische dingetjes die het werk net wat makkelijker kunnen maken. Ook zat er veel overlap in, waardoor we bij Nanolink hebben gezegd: ‘Daar gaan we mee aan de slag’.”

“De nieuwe versie bevat dan ook een aantal functionaliteiten zoals het exporteren van data naar Excel, een API om te kunnen koppelen met systemen zoals ERP, een datalogboek. Maar het mooiste snufje is de visualisatie op een kaart die in 3D bekeken kan worden.”

Tegen diefstal?

Een vraag die Baas regelmatig krijgt over Nanolink is of het materieel via Nanolink ook tegen diefstal te beveiligen is. “Helaas is dat niet zo, al gaat er wel een preventieve werking van Nanolink uit. Nanolink werkt niet direct via GPS, maar het resultaat is wel hetzelfde: vertellen waar het gereedschap is.”

Overzicht

Nanolink doet dat met het oog op duurzaam voorraadbeheer, planning en overzicht genereren. Materieelbeheerders en de medewerkers in het veld kunnen ter plekke via Nanolink snel checken waar gereedschap is, en wie er het dichtste bij is om het mee te nemen. 

Ook kunnen ze aan het einde van dag meteen zien of ze al hun kostbare gereedschap hebben ingeladen in hun bus. Dat biedt gemak, scheelt tijd en bespaart de baas een hoop geld aan verloren gereedschap dat hij moet vervangen.’

Materieelbeheer

Materieelbeheer is een ander pijnpunt dat Nanolink verhelpt door alle informatie zoals handleidingen, rapporten, keuringsbewijzen en andere documenten online op één plaats op te slaan.

“Gegevens kunnen op locatie worden ingescand en gelogd worden in de servicemodule, zodat relevante informatie als een NEN 3140 keuring meteen bijgewerkt wordt”, vertelt Baas.

“Deze servicemodule is met de API te koppelen aan andere systemen, zodat de ingevoerde data makkelijk in andere systemen op kantoor te gebruiken is.”

Flexibele roadmap

Baas benadrukt dat het dat dit nog maar het begin is. “We hebben een stip op de horizon én een flexibele roadmap. We zien nu in de praktijk Nederlandse en Belgische bedrijven Nanolink gebruiken, waarom dat zo is, en welke wensen zij nog meer hebben.”

“Als het nodig is dat Nanolink daarvoor zijn route aanpast, dan doen we dat. Ik ben er dus wel zeker van dat versie 5.0 nog meer moois aan praktische toepassingen gaat brengen.”

Nanolink

Het van oorsprong Deense Nanolink is aan een flinke opmars in Europa bezig. Behalve in Denemarken en Nederland wordt Nanolink ook actief gebruikt door installatie- en bouwbedrijven in Duitsland, Engeland, Noorwegen en Zweden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven