VIMAG-Forumdiscussie signaleert een toenemende prijsdruk • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VIMAG-Forumdiscussie signaleert een toenemende prijsdruk

Wie de ontwikkelingen in de markt volgt, of het nu om de industrie of de consumentenmarkt gaat, zal al snel concluderen dat de prijzen overal onder druk staan. Grote en kleine uitbesteders worden geconfronteerd met felle concurrentie die noodzaakt tot prijsverlagingen.  Ter gelegenheid van de beurscombinatie Techni-Show en ESEF is tijdens een VIMAG-Forumdiscussie over de toenemende prijsdruk gesproken.

Die verlagingen worden in eerste instantie opgevangen door kostenreductie en efficiencyverbetering maar worden vervolgens ook ‘doorgeschoven’ naar de eigen leveranciers. Toeleveranciers die hiermee te maken krijgen, zullen hetzelfde doen en dus ook machine-, gereedschap- en materiaalleveranciers onder druk zetten om tegen lagere prijzen te leveren. In hoeverre werkt deze prijserosie inmiddels door binnen de Nederlandse metaalindustrie?

Ben Filart van Brandt Fijnmechanische Industrie ondervindt de gevolgen hiervan in de dagelijkse praktijk: “Ons bedrijf is in belangrijke mate actief voor de lucht- en ruimtevaart en automobielindustrie. Markten die door de dollar worden gedomineerd en alleen daardoor al onder een enorme prijsdruk staan. Daar komt nog eens bij dat, zeker met Amerikaanse opdrachtgevers, de druk naar ‘lean manufacturing’ enorm groot is. In de praktijk heeft dat tot gevolg dat er ieder jaar beter of slimmer moet worden geproduceerd. Daar zit uiteraard een grens aan en het ligt dan ook voor de hand om die prijsdruk door te schuiven of te verdelen.” Het is echter de vraag of bij machineleverancier nog wat valt te besparen. Ook hier heeft de economische situatie zijn sporen nagelaten. Ben Filart: “Als je nu een CNC-machine koopt, ligt het prijsniveau niet veel hoger dan tien jaar geleden. Dat betekent dat daar dus ook een enorme prijserosie heeft plaatsgevonden. Tel daarbij ook nog eens het feit dat Nederland een klein land is. Wie een Japanse machinefabrikant bezoekt, zal merken dat men het daar erg druk heeft. Dan loop je als klein landje niet vooraan.”

Ervaren de fabrikanten van machines dezelfde trend? George Larsen van Unisign: “Buiten onze standaardmachines die wij marktconform in prijs trachten te houden, zijn we nog zeer actief in niche-markten en leveren daar eigenlijk alleen maar tailor-made machines. Dat geeft ons wat meer armslag om vast te houden aan de prijs en niet te bezwijken voor prijsdruk.”

Doet die prijsdruk zich alleen voor bij aanschaf van machine of het sluiten van contracten of geldt die ook gedurende de looptijd van (langlopende) contracten? “Sterker nog”, aldus Ben Filart “Gedurende de looptijd van contracten krijgen wij Amerikaanse opdrachtgevers op bezoek die komen beoordelen of de productie niet nog goedkoper kan.”

Die ontwikkeling kan George Larsen bevestigen: “Regelmatig komt het voor dat bij de toeleveranciers opdrachtgevers komen kijken of het efficiënter kan om vervolgens te eisen dat tegen lagere prijzen gewerkt wordt.”

Ook binnen de plaatwerkindustrie doet die prijsdruk zich voor. Ger van der Endt van Möller Metaal: “Helaas dragen collega-leveranciers daar ook aan bij. Er zijn altijd wel leveranciers die een machine goedkoper op de markt zetten.”

Hoe speelt de Nederlandse metaalindustrie in op die prijsdruk? Kan er weerstand tegen worden geboden? “Verbetering van efficiency in bewerkingen is noodzakelijk om de prijsdruk tegen te gaan”, aldus Ben Filart. “Wij hebben onze productie verregaand geautomatiseerd, waarbij zelfs van ’s avonds 11 uur tot ’s ochtends 7 uur onbemand wordt gewerkt.  Maar ook daar zijn natuurlijk grenzen; op een gegeven moment is het niet meer mogelijk of lonend om verder te verbeteren. Wij zitten nu op een efficiency van machinebezetting van 96-97%. Veel meer zit er gewoon niet in.”

Ger van de Endt: “Daar ligt ook een taak van de machinefabrikant. Wij willen en kunnen bijdragen aan efficiencyverbeteringen. Op die manier proberen we klanten meer ruimte te geven .”

Binnenkort in Metaal Magazine een compleet verslag over de VIMAG-forumdiscussie die gehouden is ter gelegenheid van de beurscombinatie Techni-Show en ESEF. De VIMAG-Forumdiscussie is een initiatief van de Vereniging van Importeurs van Machines en Gereedschappen. De leden van de vereniging vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 1.500 producenten van apparatuur voor de metaalindustrie. Door hun rechtstreekse vertegenwoordiging en de jarenlange ervaring beschikken de VIMAG-leden over een onschatbare hoeveelheid kennis en deskundigheid. Die knowhow wordt nu ook via de forumdiscussie overgedragen. Tijdens de discussie passeren onder meer de stand der techniek, ontwikkelingen en aandachtspunten voor potentiële gebruikers de revue. De bijeenkomsten staan onder leiding van Reinold Tomberg, hoofdredacteur van Metaal Magazine en vinden plaats onder auspiciën van de PR-commissie van de VIMAG. Deelnemers aan de VIMAG-Forumdiscussie over de combinatie van Techni-Show en ESEF waren Gijs Bender van Bendertechniek (Veenendaal), Ben Filart van Brandt Fijnmechanische Industrie (Almere), Ger van der Endt van Möller Metaal (Hengelo) en George Larsen van Unisign (Panningen). Ook Arwen Obermeyer en Pieter-Dirk Waltheer van beursorganisator VNU Exhibitions Europe (Utrecht) waren bij de discussie aanwezig.

Een compleet overzicht van alle tot nu toe gehouden VIMAG-Forumdiscussies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven