Vijfassig hard- en microfrezen met Yasda • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vijfassig hard- en microfrezen met Yasda

Vanaf de EMO in Hannover (D) is de nieuwe YMC 430 verticale vijfasser van Yasda meteen naar de micro- en hardfreesdagen van SVM Freestechniek in Valkenswaard gegaan. Een bijzonder bewerkingscentrum: opgebouwd als een stabiel monoblock, met lineaire motoren en nauwkeurigheden in het bereik van sub-micrometers.

Het nieuwe Yasda Micro Center YMC 430 is ontwikkeld voor het nauwkeurig hogesnelheids-microfrezen. Volgens Hans Smits van SVM, die voor Yasda actief is als totaalleverancier voor hardfrezen, is het een machine met een enorme stabiliteit. De machine is met H-vormige kolomen gebouwd als een symmetrische, krachtgesloten monoblock-constructie.

 

De verticale vijfasser YMC 430 van Yasda tijdens EMO Hannover 2011

Het Yasda Micro Center YMC 430 zoals geëxposeerd tijdens de EMO Hannover 2011 (foto’s: Reinold Tomberg, voor meer foto’s van de EMO zie ons fotoalbum)

 

Draaizwenktafel

Voor het vijfassig bewerken levert Yasda dit bewerkingscentrum met een zelf ontwikkelde draaizwenktafel met een nauwkeurigheid voor de zwenkende B-as van 0,95 boogseconde en 1,19 boogseconde voor de roterende C-as. Voor de lineaire assen noemt Yasda als waarde 0,356 micrometer, 0,508 micrometer en 0,316 micrometer voor respectievelijk Y, X en Z (alle nauwkeurigheden volgens ISO-230-2).

 

Hans Smits van SVM Freestechniek bij de Yasda YMC 430 in Valkenswaard

Hans Smits van SVM bij de nieuwe Yasda tijdens de micro- en hardfreesdagen in Valkenswaard. Kijk hier voor meer foto’s van de micro- en hardfreesdagen

  

Thermostabiel

Deze nauwkeurigheden zijn haalbaar dankzij de genoemde machineconstructie en omdat Yasda thermostabiel bouwt met (deels v-vormige) gekoelde lineaire motoren en tevens gekoelde machinekolommen en een gekoelde hoofdspil.  Die hoofdspil is voorzien van een variabele lagervoorspanning om over het gehele toerengebied de rondloopnauwkeurigheid in het bereik van één micrometer te houden. Yasda levert de YMC 430 met een toerentalbereik van 200 min-1 tot 40.000 min-1.

 

Bekijk hier een video van de Yasda Micro Center YMC 430 met de RT10 draaizwenktafel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven