Nieuws

Vijfassig Al verspanen met 40 m/min

De Duitse machinebouwer Röders presenteerde in 2007 tijdens de EMO een groot drie-assig HSC-bewerkingscentrum met een X-as van 1200 mm (RPX1200). Vorig najaar tijdens de AMB werd een vergrote vijfasser voor hogesnelheidsbewerkingen voorgesteld (RXP800DSH). En begin december tijdens de EuroMold complementeerde de nieuwe RXP600DSH de RXP-serie van Röders.

Zoals het filmpje laat zien kunnen deze bewerkingscentra onder andere ingezet worden voor het vijfassig hogesnelheidsverspanen (HSC) van aluminium. HSC kenmerkt zich door het verspanen met kleine spaandoorsneden, hoge toerentallen en hoge voedingen.


vijfassig Al verspanen met 40 m/minIntussen worden in Soltau (D) per jaar circa 160 HSC-machines gebouwd. In totaal zijn wereldwijd nu 1500 machines uitgeleverd waarvan twintig in ons land (foto’s: Röders en Reinold Tomberg).

 

HSC biedt een metaalbewerker voordelen als een hoge productiviteit, hoge nauwkeurigheden en goede oppervlaktekwaliteiten. Sinds het begin van dit jaar vertegenwoordigt Dymato uit Veendaal Röders op de Nederlandse markt.

 

Hoge dynamiek

HSC-machines vallen op door hun hoge dynamiek. Niet alleen hoge snelheden en hoge vertragingen en versnelling, maar ook hoge ruk-paramaters (de veranderingen van versnellingen en vertragingen afgezet tegen de tijd). Het is bij HSC van belang dat snelheid, versnelling/vertraging en ruk een hoge waarde hebben, maar ook dat de veranderingen van deze waarden soepel verlopen.

 

Omdat bestaande CNC-besturingen naar de mening van Röders niet snel genoeg zijn, is vanaf de jaren negentig een eigen besturing ontwikkeld: de RMS 6. Deze op Windows XP gebaseerde besturing werkt op een standaard, industriële pc. Het is een dialoogbesturing die werkt met vensters. Kenmerkend is een snelle regelverwerkingstijd beneden de 0,1 mms en de ‘look ahead’-functie van meer dan 10.000 regels.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven