Ga naar hoofdinhoud

Vier ABB robots in flenzenlassysteem IHC

“Niet op uurtarief concurreren, maar op efficiency”, dat is de gedachte achter het nieuwe gerobotiseerde flenzenlassysteem bij IHC Piping in Sliedrecht. En op dat punt blijkt nog veel te halen: nam het handmatig lassen van een flens op een pijpdeel vroeger een halfuur in beslag, nu lassen de robots twee flenzen binnen vier minuten.

Het lassen geschiedt zonder menselijke bemoeienis. In totaal neemt het robotsysteem het werk van zo’n twaalf pijpfitters en lassers voor zijn rekening. In samenwerking met de firma Kranendonk Production Systems in Tiel, de bouwer van de robotinstallatie, heeft IHC Piping gekozen voor een bijzondere oplossing: eerst worden de flenzen op de buis  gelast en dan pas wordt deze in de juiste vorm gebogen.

 

Vier ABB robots

De lasinstallatie is direct gekoppeld aan de zaagmachine en telt, twee aan twee op een wagen, vier gesynchroniseerde robots van ABB. Op elke wagen bevindt zich één robot die naast een lastoorts ook beschikt over een oppakmechanisme voor de flenzen, compleet met visionsysteem om de exacte positie van de flensopening en van de flensgaten te bepalen.

 

In het volgend nummer van Metaal Magazine in een reportage van Jan Oonk meer informatie over het flenzenlassysteem. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven