Vidra verkiest robot boven cobot • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vidra verkiest robot boven cobot

Vidra Metaalproducten heeft na een uitgebreid onderzoekstraject een robot aangeschaft. Er werd bewust niet gekozen voor een cobot. Bewegingssnelheid, stabiliteit en goede product-prijsverhouding gaven de doorslag, stelt business unit manager Paul Brandenburg.

De metaalproducent uit Nijverdal koos voor de Ready Robotic Cell van RobWelding. De procesbegeleiding van deze lasrobotspecialist was overigens ook een argument voor Brandenburg om voor de robot te kiezen.

De kant-en-klare Easy Robotic Cell (ERC) is ontwikkeld door RobWelding als reactie op de vraag vanuit de markt naar een eenvoudig te programmeren lasrobot, inclusief bijbehorende robotcel.

‘Meerdere voordelen’

“Deze is vergelijkbaar met een cobot, maar heeft meerdere voordelen”, zegt Martijn Hubers, sales advisor bij RobWelding.

“Met een robot kun je in de toekomst meer, want deze is volop modulair uit te breiden met manipulatoren, sensoren en dergelijke. Met een cobot kun je op een gegeven moment niet veel extra’s meer.” Daarnaast geeft hij aan dat de prijzen van de ERC en een cobot ongeveer vergelijkbaar zijn.

Ready Robotic Cell

Vidra Metaalproducten koos niet voor dit instapmodel, maar voor de grotere Ready Robotic Cell, om de voordelen van een manipulator ten volle te benutten. “Zo hoeven de producten niet manueel omgedraaid te worden, waardoor een kortere cyclustijd ontstaat, wat resulteert in een goedkoper product.”

Het bedrijf uit Nijverdal verwerkt draad en buizen tot onderdelen, halffabricaten en eindproducten in allerlei vormen.

RobWelding uit Dodewaard ontwikkelde instapmodel ERC specifiek voor eenvoudige lastaken. Met een lastafel met gaten, zijn producten snel en eenvoudig op te spannen, waardoor voor kleine series geen mallen nodig zijn. Ook deze robotcel werd kant-en-klaar geleverd.

Laspaden eenvoudig te programmeren

Separaat aan de robotontwikkeling programmeerde RobWelding de Easy Programming-software, waarmee volgens Hubers, ook zonder cursus, laspaden inclusief lasparameter geprogrammeerd kunnen worden. “De ERC stuurt de benodigde lasparameters via een CAN-bus aan, zodat ook realtime tijdens het lassen de parameters aangepast kunnen worden.”

Hij verwacht dat de komende jaren meer cobotgebruikers over zullen stappen op een robot. “Voor een efficiënte productie zijn manipulatoren en/of sensoren nodig”, zegt hij, “en een cobot voorziet hier niet in.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven