Viba op Techni-Show present in twee hallen met drie stands • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Viba op Techni-Show present in twee hallen met drie stands

Viba uit Zoetermeer komt medio maart met veel productnieuws naar de Techni-Show te Utrecht. Dit nieuws wordt gepresenteerd met drie stands in twee hallen. Met machinegereedschappen, geometrische meettechniek en bevestigingstechniek is het immers moeilijk om voor één enkele hal te kiezen. Dit jaar heeft Viba haar hoofdstand in hal 9 (verbindingstechniek) en zijn in hal 11 meettechniek en machinegereedschappen te vinden. Van die laatste categorie wat noviteiten van gereedschapleverancier Mitsubishi op een rijtje.

Mitsubishi heeft een boor met een verwisselbare hardmetalen boorpunt ontwikkeld. De snijkantgeometrie geet een probleemloos afvoerende, rollende spaan. Deze boor is leverbaar van 14 mm tot 30,4 mm. De boorpunt is verwisselbaar zonder de boor uit de opnamehouder te hoeven halen. Door de getande positionering heeft de wisselpunt een grote repeteernauwkeurigheid. De boordiepte is 3 of 5 keer de boordiameter. Tot 20 mm diameter zijn de maten met 0,1 mm oplopend. Per boorlichaam zijn in totaal tien boormaten leverbaar.

De lange, volhardmetalen boren van Mitsubishi kunnen in één enkele en doorgaande voedingsbeweging een boordiepte bereiken tot 30 keer de boordiameter. De speciale snijkantgeometrie geeft de spaan een ronde vorm die daardoor makkelijk is af te voeren. Twee inwendige koelkanalen zorgen voor de koelolietoevoer, maar de boren kunnen ook uitstekend gebruikt worden met perslucht van 6-10 bar en een olienevelsmering. Voor nauwkeurige boringen zijn de boren eventueel voorzien van een dubbele geleiding. De boren zijn leverbaar vanaf 3 mm tot 20 mm, naslijpbaar en weer te hercoaten.

Door nieuwe coatingen en het verder verbeterde basishardmetaal worden de draaiplaat-geometrieën steeds positiever. De nieuwe MV-vorm voor draaiplaten in de staalverspaning heeft een positieve spaanhoek van 30º. Deze licht snijdende geometrie heeft als voordeel dat er in de nek of in een ronde uitloop van een werkstuk geen nare lange lintspaan ontstaat maar een korte spaan die makkelijk is af te voeren. De standtijd van de draaiplaten is makkelijk tussen de 15 en 90 minuten effectieve snijtijd te bepalen.  

Mitsubishi brengt een nieuwe, complete serie draadsnijplaten voor zowel uitwendige als inwendige schroefdraad. De platen verdragen een hoge snijsnelheid en geven een nauwkeurig schroefdraadprofiel. De nieuw ontwikkelde spaanbreker zorgt voor een probleemloze spaanvorm. De draadsnijplaten zijn leverbaar voor metrische, Withwort, BSP, UN, UNF, UNJ, NPT, NPTF,Rc,Rd,Tr, Acme, BCSG en CSG schroefdraad en toepasbaar op alle gangbare houders.

De ASX vlak- of hoekfrees is van een harde nikkelcoating voorzien die het freeslichaam beschermt tegen beschadigingen, bijvoorbeeld door spanen en roest. De frees is voorzien van cassettes voor een precieze opname van de wisselplaat. De plaat met vier snijkanten heeft een grote positieve snijhoek en is met verschillende coatingkwaliteiten leverbaar, zelfs met cermet. Voor het verspanen van aluminium is er een zeer scherpe positieve, ongecoate, gepolijste wisselplaat leverbaar. De frees kan ook voorzien worden van een zogenaamde wiperplaat die zorgt voor een glad oppervlak bij een relatief hoge voeding.

De AJX frees die Mitsubishi voor zeer hoge voedingen per tand heeft ontwikkeld is een groot succes. De frees is geschikt voor 3,5 mm voeding per tand en overal inzetbaar waar veel materiaal verspaand moet worden. Door de bijzondere geometrie is ook het gebruik als hoekfrees mogelijk. De bewerking blijft stabiel, ook bij grotere uitsteeklengtes.

De MMC plus vingerfrezen van Mitsubishi zijn speciaal voor de matrijzenindustrie ontwikkeld. Het is nu zelfs mogelijk om in geharde staalsoorten het volledige profiel uit te frezen, zodat voorfrezen, harden en (moeilijke) nabewerking tot het verleden behoort. De kleine tolerantie van de radius garandeert een zeer nauwkeurig eindproduct.

De BXD-frees met ongecoate, gepolijste wisselplaten is geschikt voor aluminium en met gecoate platen ook voor moeilijk verspaanbare materialen. De freescapaciteit in aluminium is met maximaal 3000 cm3/min buitengewoon groot.

De APX wisselplaatfrees heeft een nieuwe wisselplaatvorm die is afgeleid  van de APKT-plaat. De nieuwe uitvoering is echter scherper en positiever en heeft een achteroverliggende spiraalvorm die de spaan naar boven afvoert, net als bij een HSS vingerfrees. Deze vormgeving in combinatie met de coating geeft de frees volgens Viba ”een ongeëvenaarde freescapaciteit en een bijzonder lange standtijd”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven