Verwachting over veiligheid onjuist • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verwachting over veiligheid onjuist

Nederlandse ondernemers blijken nog steeds voor een groot deel op de overheid te vertrouwen bij preventie en ingrijpen bij veiligheidssituaties. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 1000 ondernemers in opdracht van de vakbeurs Safety & Security Amsterdam. Na vele incidenten en calamiteiten in de afgelopen jaren is de kijk op (brand)veiligheid in Nederland aan het veranderen. De overheid maakt een terugtrekkende beweging op het gebied van toezicht en ingrijpen.

Een flinke groep ondernemers is dan ook niet tevreden over de uitvoering van de taak door de overheid. Zo vindt een kwart dat er door de overheid te weinig aandacht wordt besteed aan de veiligheid in hun werkomgeving. Zij die in het afgelopen jaar getroffen zijn door een inbraak beoordelen de aandacht door de overheid met een gemiddeld cijfer van 4,2. Ondernemers die niet getroffen zijn door inbraak beoordelen de overheid op dit gebied met een 7.

 

Verkeerde verwachtingen

Maar liefst driekwart van de ondernemers denkt dat minder dan 40% van de branden geblust wordt zonder tussenkomst van de brandweer. In werkelijkheid is dit aantal meer dan 90%. Ook denkt 24% van de ondervraagden dat politie of brandweer binnen vijf minuten na de melding ter plaatste dient te zijn. Deze verplichte aanrijtijd is echter in veel gevallen acht minuten. Wel realiseert een ruime meerderheid zich dat preventie een gedeelde taak is tussen overheid en onderneming. Zij schatten het aandeel in die taak voor de overheid op 45%.

 

Brand en inbraak

17% van de ondernemers is in 2010 slachtoffer geworden van een inbraak. Meer dan een derde van hen heeft meer dan één inbraak in het afgelopen jaar moeten registreren. Niet vreemd dat ‘slachtoffer worden van een inbraak of diefstal’ dan ook door 51% van de ondernemers als grootste dagelijkse risico wordt gezien. Brand komt een stuk minder voor. 3% van de ondernemers heeft het afgelopen jaar daar mee te maken gehad. Wel wordt het door 9% gezien als het grootste dagelijkse risico. Daarnaast worden vandalisme (22%) en overvallen (17%) ook gezien als grote dagelijkse risico’s.

 

Aangifte

In het geval van criminaliteit vindt bijna de helft van de ondervraagden het niet zinvol om altijd aangifte te doen. Bijna een kwart van alle respondenten vindt het zelfs alleen zinvol om uiteindelijk een vergoeding via de verzekering te kunnen claimen. 7% vindt dat het doen van aangifte geen zin heeft omdat politie en brandweer toch te laat komen. 

   

Maatregelen

Met de veranderende rol van de overheid in veiligheidssituaties wordt er meer van ondernemers gevraagd. Zij geven zelf aan dat brandblussers (79%), EHBO-kisten (63%) en rookmelders (60%) in veel gevallen aanwezig zijn. Het gebruik van entreepasjes (9%) en het beschikken over een sprinklerinstallatie (8%) of blusgasinstallatie (3%) worden het minst genoemd.  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven