'Vervang glijfolie snel en makkelijk' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Vervang glijfolie snel en makkelijk’

Voor een stille, nauwkeurige beweging van lineaire geleidingen vertrouwt igus op smeermiddelvrije glijfolies van polymeren. De motion plastics specialist heeft eerder een vervangend lager ontwikkeld voor het drylin W lineaire bouwpakket, voor snelle vervanging van de glijfolie in applicaties met hoge frequenties. Dit vervangend lager is nu ook leverbaar in de maten 16 en 20 voor lineaire geleidingen van de drylin W serie, naast de standaard installatiemaat 10.

In extreme omstandigheden kunnen abrasief zand of glasstof vroeg of laat leiden tot slijtage van de glijfolies op een lineaire geleiderail. Bijvoorbeeld in toepassingen in de automatisering, waar lineaire geleidingen en assen 24-uur per dag in bedrijf zijn.

Voor een vervanging van de glijfolie, moest eerder de hele lineaire slede van de rail worden geschoven. Vooral bij lineaire assen of multi-as lineaire robots met tandriemaandrijving, kon dit uitsluitend worden gedaan door kostbare demontage en het opnieuw in bedrijf stellen.

Vervangend lager

Nu heeft igus een vervangend lager ontwikkeld van high-performance plastic iglidur J200, voor de drylin W lineaire geleidingen.

Het lager maakt in een paar stappen een gemakkelijke vervanging direct op de lineaire rail mogelijk. Dit reduceert de stilstandstijd, bespaart kosten en waarborgt een 24/7 werking. Een praktisch, gratis gereedschap maakt een snelle en veilige installatie van de glijfolies mogelijk.

Om nog meer gebruikers te laten profiteren van het praktische en doelmatige lager, is het nieuwe lager ook leverbaar in installatiematen 16 en 20, naast de installatiemaat 10. Dus kunnen bijvoorbeeld drylin W lineaire geleidingen, lineaire assen en lineaire robots gemakkelijk naderhand worden gemonteerd.

In 30 seconden

Het principe van het vervangen van het lager is eenvoudig, stelt igus: maak eerst de zij-afdekking van de lineaire behuizing los met een schroevendraaier. Met het gratis meegeleverde gereedschap, dat gebruikers ook zelf 3D kunnen printen, wordt de glijfolie nu uit de behuizing geschoven en direct van de rail verwijderd.

De nieuwe glijfolie, gemaakt van slijtvast en abrasiebestendig high-performance kunststof iglidur J200, wordt vervolgens op de rail geclipt en vervolgens op de slede geplaatst met behulp van het montagegereedschap. Plaats het zijdeksel weer terug op de lineaire behuizing en de glijlagerwisseling is snel voltooid.

Het praktische voordeel: de rail wordt niet beschadigd en de lagerbehuizing kan opnieuw worden gebruikt, zonder demontage van riem of draadspindels. Een pin in het midden van de zijafdekking borgt de glijfolie in de lineaire behuizing.

Ook met schroevendraaier

Deze vervanging kan ook worden uitgevoerd met een schroevendraaier. Op de nieuwe bekleding in de slede, heeft igus daarom speciale uitsparingen gemaakt.

Het vervangende drylin W lager inclusief montagegereedschap kunnen gemakkelijk online worden besteld. Net als de praktische set voor montage naderhand, met vervangende glijlagers, deksel en montagegereedschap.

Bekijk een video van de glijfolie-vervanging:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven