Verticale wisselaar van DMG wisselt in 0,5 s gereedschap (met film) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verticale wisselaar van DMG wisselt in 0,5 s gereedschap (met film)

'Nebenzeitbeschleuniger'. Aldus typeert Deckel Maho Gildemeister (DMG) het snelle kettingmagazijn dat medio februari voorgesteld is tijdens de 'Hausaustellung Pfronten 2006'. Tijdens de 'Alpenmesse' in de vestiging van Deckel Maho te Pfronten (D), werden de mogelijkheden van het nieuwe, verticale gereedschapmagazijn gedemonstreerd in combinatie met het, eveneens snelle, horizontale bewerkingscentrum DMC 60 H linear.

De wapenfeiten van de wisselaar: het lukt om de gereedschappen met een HSK-A 63 gereedschapopname te wisselen met een spaan-tot-spaan-tijd van 1,8 s, het eigenlijke wisselen duurt maar 0,5 s, het klaarzetten van een eerstvolgende ‘Nachbar’-gereedschap in ketting duurt 2,8 s en bij een ketting met een capaciteit van 60 stuks gereedschappen kan het meest ver verwijderde gereedschappen, maximaal 30 plaatsen verder dus, binnen 5,2 s in de wisselpositie gebracht worden.

Hier opgesomd lijkt het allemaal enigzins droog cijfermateriaal, maar de demonstratie in Pfronten trok door de hoge snelheid – in combinatie met een intrigerende, felle machinedynamiek – veel bekijks: je moet de ogen goed open hebben om een ‘pure’ wisseltijd van een halve seconde te kunnen volgen. DMG, in ons land gevestigd te Veenendaal, kan het magazijn leveren met een capaciteit voor 60, 80, 120 of 180 stuks gereedschappen. De maximale gereedschapmassa mag 12 kg bedragen en de maximale gereedschaplengte 600 mm. DMG claimt dat de nieuwe wisselaar met de spaan-tot-spaan-tijd van 1,8 s bijna een factor twee sneller is dan een klassieke wielwisselaar die 3,5 s op de klok brengt.

Om dit filmpje te kunnen bekijken is Flash Player 8 vereist. U kunt dezegratis downloaden. Het kan zijn dat u om de nieuwe functies te kunnen gebruiken de browser moet sluiten en opnieuw openen of de computer moet herstarten. Onze excuses voor het – eenmalige – ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven