Verticale hoofdspil laadt en lost werkstuk • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verticale hoofdspil laadt en lost werkstuk

Begin november presenteert TEQQ tijdens de Metavak 2010 in Gorinchem een bijzonder automatiseringssysteem voor verticale bewerkingscentra: de ‘Integrated Product Handler’. De hoofdspil verzorgt als een interne robot de handling van de werkstukken. Heel opmerkelijk zoals Metaal Magazine zag bij de eerste ‘alfa-klant’ Thepa Verspaning in Geldrop.

Heel kort samengevat komt het erop neer dat de hoofdspil van de verticale machine ingezet wordt voor het laden en lossen van de werkstukken. Het magazijn voor het uitgangsmateriaal en de verspaande producten staat naast de machineklem op het bed van de machine. Om die reden spreken de ontwikkelaars van dit automatiseringssysteem, TEQQ eveneens uit Geldrop, over een  ‘Integrated Product Handler’. 

TEQQ Thepa Verspaning productiecel

De gehele automatisering is binnen de machinebehuizing gerealiseerd, waarbij de hoofdspil functioneert als een interne robot. Met als bijkomend voordeel dat de toegankelijkheid van de machine helemaal gehandhaafd blijft (foto’s: Reinold Tomberg, voor meer foto’s van ons bezoek aan Thepa Verspaning zie ons digitale foto-album). 

 

Opbouw productiecel

Het automatiseringssysteem van TEQQ bestaat uit een aantal modules:  een grijper voor de werkstukken die in rustpositie gestationeerd is in het magazijn, het magazijn dat bij TEQQ luistert naar de benaming ‘trayserver’, een adapter opgenomen in het gereedschapmagazijn om de grijper te kunnen koppelen aan de hoofdspil, een machineklem en een besturing om het automatiseringssysteem te kunnen koppelen aan de CNC-besturing van de machine.

TEQQ Thepa Integrated Product Handler

In de trayserver worden de werkstukken gepositioneerd met behulp van rasterplaten. Stapelen zou een manier zijn om de capaciteit te verhogen

 

Drie-assig

Een cyclus van de ‘Integrated Product Handler’ start na het verwisselen van het laatste gereedschap van de vorige bewerking. Deze gaat naar het gereedschapmagazijn en in de hoofdspil komt een adapter. Deze adapter haalt de draadloos bestuurde grijper uit de trayserver. Met deze mechanische grijper, klemming geschiedt met een kogelomloopspil, worden de werkstukken geladen en gelost in een hydraulische machineklem. Zie de video hier onder.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven