Verstoorde toeleveringsketen stuwt voorraden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verstoorde toeleveringsketen stuwt voorraden

Nederlandse producenten hebben hun materiaalvoorraad vorige maand opnieuw vergroot. Dit om de aanhoudende wereldwijde verstoring van toeleveringsketens op te vangen. De voorraadstijging in april was de grootste sinds december en de op 3 na grootste ooit. De hogere grondstofprijzen worden blijkbaar op de koop toe genomen. Maar dat kan risico’s opleveren, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom ABN Amro.

“De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot tekorten aan grondstoffen zoals staal, wat leidt tot snel stijgende materiaalkosten”, geeft Swart aan in zijn redactionele commentaar op de Nevi PMI van april.

“Ondanks de hoge inkoopprijzen zijn inkoopmanagers nog meer gaan inkopen, vooruitlopend op verdere ontregeling van toeleveringsketens.” De industrie blijkt zich schrap te zetten voor toenemende materiaaltekorten.

Kanttekeningen

Swart noemt het onder deze omstandigheden inderdaad verstandig om meer voorraad aan te houden. Maar hij plaatst hierbij wel kanttekeningen.

Het is namelijk alleen verstandig om te doen, zo lang de nieuwe orders in hoog tempo blijven binnenstromen. Bovendien is het aanhouden van dure extra voorraad volgens hem alleen verstandig voor die ondernemers die dit kunnen betalen.

Herstel toeleveringsketens valt stil

Het herstel van toeleveringsketens, dat aanvankelijk (weliswaar traag) op gang kwam, is door de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China nu geheel tot stilstand gekomen, vertelt hij.

“Hoewel de groei van nieuwe orders na de teruggang van vorige maand weer wat opgekrabbeld is, zijn ondernemers in Nederland nog steeds beduidend minder optimistisch dan voor de Russische invasie.”

Nevi PMI april: snellere groei

De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie (Nevi PMI) steeg van 58.4 in maart naar 59.9 in april, wat duidt op een iets snellere groei.

De stijging ten opzichte van maart is voornamelijk gestuwd door een toename van de nieuwe orders.

De productie nam in grotere mate toe, maar bleef nog onder het gemiddelde van 2021.

Swart: Verrassend snellere toenames

Swart noemt het verrassend dat zowel de productie als de nieuwe orders sneller toenamen, “ondanks de oorlog in Oekraïne en het steeds grotere aantal Chinese steden in lockdown”. 

De groei van zowel de binnen- als buitenlandse nieuwe orders herstelde zich in april, na het laagste cijfer in zeventien maanden in maart.

De voorraad gereed product liet de sterkste stijging zien sinds juli 2019.

De inkoopprijzen bleven stijgen en de verkoopprijsinflatie bereikte een nieuw record.

Voor de derde keer dit jaar was de banengroei groter dan de maand ervoor.

De verwachtingen voor de toekomstige productie bleven gematigd.

Uitgelicht: Productie

De productieomvang in de Nederlandse productiesector nam in april fors toe. Hiermee komt de huidige periode van groei op 21 maanden.

Nadat de groei in februari en maart minder groot was, steeg deze vorige maand, zij het dat deze stijging onder de tendens bleef van de totale periode van groei.

De bedrijven schreven de grotere productieomvang met name toe aan de verbetering van de vraag.

De grootste stijging in april werd genoteerd door de producenten van consumptiegoederen, nadat de stijging hier in drie van de vier afgelopen maanden het kleinst was geweest.

Uitgelicht: Nieuwe exportorders

De buitenlandse vraag naar in Nederland geproduceerde goederen was in april wederom groter. Er is nu al sinds augustus 2020 maandelijks sprake van een groter aantal nieuwe exportorders.

De vraag was met name afkomstig uit de VS, de eurozone en Groot-Brittannië. Het groeitempo lag hoger dan in maart toen het laagste niveau in 17 maanden werd bereikt.

Het kwam grotendeels overeen met de tendens van het eerste kwartaal van 2022, maar was lager dan die van 2021. De grootste stijging van het aantal nieuwe exportorders werd opnieuw genoteerd in de subsector investeringsgoederen.

Lees ook:

‘Tekort aan materialen lijkt op retour’ (4 februari 2022)

‘Groei NL-industrie is laagste sinds eind 2020’ (3 januari 2022)

‘Industrie Nederland herstelt krachtig’ (5 januari 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven