Ga naar hoofdinhoud

‘Verspaner wordt procesengineer’

Er is sprake van een steeds verdergaande verschuiving van klassiek ambachtelijk naar computergestuurd en procesgericht werken (foto: OOM).

De verspaner van de toekomst is een procesengineer. Dat vindt Arjan van Wijngaarden, die als projectmanager een nieuwe opleiding Verspaning voor het Techniek College Rotterdam opzet. Hij ziet een gapend gat tussen wat jongeren op school leren en wat ze nodig hebben in het bedrijfsleven. “Het onderwijs heeft de innovaties van de afgelopen 15 jaar niet opgepikt.”

Hij spreekt in een interview met Metaaljournaal van een steeds verdergaande verschuiving van klassiek ambachtelijk naar computergestuurd en procesgericht werken. Niet alleen de huidige techniekopleidingen, maar ook veel kleinere en middelgrote bedrijven hebben volgens hem moeite om die verschuiving vorm te geven.

‘Skills en vaardigheden’

De ideale opleiding voor verspaners moet in zijn ogen een mix bieden van ambachtelijke skills en de vaardigheden die de nieuwe maakwereld vraagt. “Natuurlijk is het goed als leerlingen gevoel ontwikkelen bij wat verspanen is, maar niet meer dan nodig. Verspanen kun je juist heel goed leren door gebruik te maken van CAD/CAM. Belangrijker is dat ze een volledig productieproces leren overzien en overweg kunnen met computergestuurde productie.”

Hij noemt het daarbij essentieel dat leerlingen op school met dezelfde middelen en materialen werken als in het bedrijfsleven. Scholen en bedrijfsleven moeten het bij de opleidingen samen doen.

Geen specialisatie

Van Wijngaarden richt zijn blik ook op verspaners die al bij bedrijven werken. Volgens hem kunnen deze zittende verspaners zich eigenlijk niet specialiseren. “Er zijn ook geen opleidingen voor, zoals dat bij gecertificeerd lassen wel het geval is.”

Daarom is er volgens hem dringend behoefte aan een opleiding middenkader productietechnoloog op niveau 4. “Met zo’n opleiding zouden zittende verspaners zich verder kunnen ontwikkelen, niet alleen in verspaning maar ook op het gebied van plaatwerk, 3D-printing en digitale lastechnieken, en de digitale aansturing daarvan.

Thema verspanen

De maand oktober staat bij OOM (opleiding ontwikkeling metaalbedrijf) in het teken van verspanen, met talloze activiteiten. Metaaljournaal van OOM heeft dit nummer verspanen als thema. Er staat ook een artikel in over hoe verspanen verandert en wat dit betekent voor het vakmanschap. Bekijk het magazine online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven