‘Verspaner onderschat belang vloeistof’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Verspaner onderschat belang vloeistof’

Frezen met koelemulsie.

Veel verspanende bedrijven onderschatten het belang van een goed gekozen, goed toegepaste en optimaal onderhouden metaalbewerkingsvloeistof. Een goede vloeistof bevordert het verspaningsproces. Maar wat kenmerkt een ‘goede vloeistof’ en wat is ‘optimaal onderhoud’? Vakblad Metaal Magazine gaat hier in het novembernummer op in.

Hoe efficiënt kan worden verspaand hangt sterk af van de toegepaste metaalbewerkingsvloeistof. Des te slechter de vloeistof, des te sneller zullen gereedschappen slijten en des te vaker zal het verspaningsproces onderbroken moeten worden.

“Waarvoor gebruik je een metaalbewerkingsvloeistof eigenlijk?”, stelt Alex Holmes, Industrial Product Manager bij Fuchs Lubricants. “De functies koelen en smeren zijn zeer bepalend voor de kwaliteit en efficiency van het verspanende proces. Je zou dit dan ook de hoofdfuncties van elke metaalbewerkingsvloeistof kunnen noemen.”

Vloeistof moet veilig zijn

“Maar met het invullen van de hoofdfuncties alleen ben je er niet,” vervolgt hij. “Een goede, duurzame metaalbewerkingsvloeistof moet eveneens veilig zijn voor zowel mens en milieu als voor de machine, het gereedschap en de werkstukken die ermee geproduceerd worden. Ook dient een vloeistof volledig te voldoen aan actuele wet- en regelgeving.”

Veel metaalbedrijven kampen nog steeds met problemen die rechtstreeks teruggevoerd kunnen worden tot de toegepaste bewerkingsvloeistoffen. “Denk daarbij aan huidklachten, geïrriteerde ogen of luchtwegen, roestvorming op werkstukken, gereedschappen en machines, vervuiling van machines en vloeistofsystemen, stank, schimmelvorming, bacteriegroei en schuimvorming.”

‘Peuk in reservoir’

Vaak zijn deze klachten het gevolg van een combinatie van een verkeerde vloeistofkeuze en het niet juist met de vloeistof omspringen, stelt hij. Machine-operators die ondanks een verbod toch achter de machine staan te roken en peuken, maar soms ook stukken boterham in het vloeistofreservoir van de machine gooien, verstoren de biostabiliteit van de vloeistof.

Dit alles heeft ook een desastreus effect op de vloeistofstandtijd. “Door er tijdens het gebruik extra bactericiden en schuimremmers aan toe te voegen, kun je standtijd nog wat verlengen, maar dat is om meerdere redenen (gezondheid, kosten) niet echt ideaal. Een goede, moderne vloeistof rekent af met al deze nadelen en gaat, mits goed onderhouden, jaren mee”, aldus Holmes.  Hij raadt personeel wel goed te instrueren over de ‘do’s and dont’s’.

“In verspanende afdelingen is veel efficiencywinst te bereiken door te focussen op standtijdverlenging van het gereedschap enerzijds en de bewerkingsvloeistof anderzijds”, zegt Dennes Lagendijk, directeur van Lubsolutions in Gorinchem, specialist in vloeistofmanagement voor de metaalindustrie.

‘Machine, materiaal, bewerking en gereedschap’

“Efficiënt verspanen, bemand of onbemand, begint met een goede stabiele machine. Vervolgens ga je kijken naar de te verspanen materiaalsoort(en), de bewerkingstypen (zoals draaien, frezen, slijpen, brootsen en boren) en de daarbij toegepaste gereedschappen. Vervolgens stem je daar de vloeistofkeuze en de concentratie en vloeistofdruk op af.” Zo gedragen titanium of rvs zich tijdens het verspanen heel anders dan bijvoorbeeld non-ferro materialen of gietijzer, stelt hij.

De deskundigen zetten in Metaal Magazine 7 (premium) tips op een rijtje voor het kiezen van de juiste vloeistof.

Neem een abonnement 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven