Nieuws

In één project zijn bij Metaalindustrie Vermeulen uit Bladel verschillende machines van Safan uit Lochem geplaatst. De hydraulische kantpers H-brake is hierbij uitgevoerd met een robot en een slim uitgedacht systeem om de plaat te ‘nullen’. Een tweede machine is een servomechanische kantpers die zich onderscheidt door een hoge kracht van 2 MN (200 ton) en de mogelijkheid om tot 4100 mm te bewerken.

Directeur Hans Vermeulen: “Eigenlijk keken we jaren geleden al op beurzen naar kantbanken voorzien van een robot. Voor ons leek deze oplossing nog niet rendabel. In eerste instantie waren deze machines erg duur en bovendien was het programmeren in die tijd ook nog een aanzienlijk grotere klus dan nu het geval. Toen in de loop der tijd deze factoren in kracht afnamen en wij te maken kregen met groter seriewerk dat zeer geschikt was voor automatisering, hebben we besloten de stap te nemen.”

Een echte automatiseringsoplossing is de servohydraulische kantpers H-brake voorzien van een Fanuc-robot. Op dit moment worden alle programma’s nog door Safan verzorgd, maar Vermeulen sluit niet uit dat medewerkers dit in de toekomst ook zelf gaan doen, of in elk geval kleine wijzigingen kunnen uitvoeren. Een opvallend detail is de schuin gepositioneerde nulpunttafel waarin de robot eerst de onbewerkte plaat plaatst voor het bepalen van het nulpunt. Door de schuine opstelling valt de plaat altijd direct in de juiste positie en bovendien neemt het systeem op deze manier erg weinig ruimte in beslag. Na het nullen van de plaat, neemt de robot de plaat op met behulp van magneten en plaatst hem in de machine.

Metaalindustrie Vermeulen én Safan zijn er best trots op dat in dit bedrijf wereldwijd de eerste servomechanische kantbank met een perskracht van 2 MN (200 ton)  is geplaatst. De E-brake machine is uitgevoerd met een O-frame dat als één geheel werkt en nauwelijks uitveert; hiermee is hij stabieler en sterker dan het gebruikelijk C-frame. De E-brake is als een integraal nieuw concept ontwikkeld. Centraal in het concept staat de servomechanische aandrijving op basis van het katrolprincipe.

Binnenkort in Metaal Magazine meer informatie over de beide nieuwe Safans van Metaalindustrie Vermeulen

Om dit filmpje te kunnen bekijken is Flash Player 8 vereist. U kunt deze gratis downloaden. Het kan zijn dat u om de nieuwe functies te kunnen gebruiken de browser moet sluiten en opnieuw openen of de computer moet herstarten. Onze excuses voor het – eenmalige – ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven