Verlaging pensioen van de baan • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Verlaging pensioen van de baan

PMT (pensioenfonds Metaal & Techniek) zal het pensioen van zijn deelnemers en gepensioneerden voor 2021 niet verlagen. Dit is onder andere mogelijk door de behaalde positieve rendementen van de returnportefeuille, voornamelijk uit aandelen. Het beleggingsrendement was in het vierde kwartaal van 2020 4,6%. Het totale rendement over 2020 bedroeg 10,0%. PME (Pensioenfonds van de Metalektro) gaf al eerder aan het pensioen niet te verlagen.

In het vierde kwartaal is de dekkingsgraad bij PMT gestegen van 92,2% naar 95,4%. Met deze dekkingsgraad hoeft PMT de pensioenen van zijn deelnemers en gepensioneerden in 2021 niet te verlagen. De verlenging van de vrijstellingsregeling biedt fondsen de gelegenheid pensioenen niet te verlagen bij een dekkingsgraad boven de 90%.

‘Pak van ons hart’

“Geen verlaging van de pensioenen in 2021 is een pak van ons hart”, zegt werknemersvoorzitter PMT Jos Brocken. “Het gemiddelde pensioen van onze deelnemers, metaalbewerkers, installateurs en automonteurs, is al geen vetpot. Een verlaging van tientallen euro’s zou vreselijk zijn geweest.”

‘Nog wel kans op verlaging’

“De kans op verlaging in de transitiefase tot uiterlijk 2026 is echter nog wel aanwezig”, vertelt werkgeversvoorzitter PMT Terry Troost. “De nieuwe berekeningsgrondslag voor de UFR treedt dit jaar in werking en dat betekent een eerste stap in een verdere verlaging van de rekenrente. De komende jaren kan deze nieuwe systematiek leiden tot een daling van de dekkingsgraad bij PMT.”

Pensioenfonds Metaal & Techniek

PMT is het grootste marktpensioenfonds van Nederland. Klanten zijn werkgevers en werknemers in onder meer metaalbewerking en galvaniserende industrie.

Het fonds werkt voor ongeveer 34.000 ondernemingen, waarin ruim 400.000 werknemers op dit moment een pensioen opbouwen. Daarbij zitten ook de deelnemers die niet langer een pensioen bij het fonds opbouwen, maar dat voorheen wel deden (bijna 700.000) en personen die al een uitkering ontvangen (ruim 220.000). Het totaal aantal deelnemers is bijna 1,4 miljoen.

Bekijk het PMT-kwartaalbericht (vierde kwartaal 2020)

Pensioenfonds Metalektro

Ook PME (Pensioenfonds van de Metalektro) verlaagt de pensioenen niet. De actuele dekkingsgraad kwam eind december uit op 97,2%. Dat is 0,9% hoger dan de maand ervoor.

Deze verhoging kwam voornamelijk door een waardestijging van de beleggingen in de afgelopen maand. Dit door positieve rendementen in de returnportefeuille. De rente daalde van 0,22% naar 0,20%.

De beleidsdekkingsgraad (gemiddelde van de actuele dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden) kwam eind december uit op 92,3%. 

PME zorgt voor het pensioen voor de 1.393 werkgevers, 165.000 actieve deelnemers en 167.000 gepensioneerden in de metaal- en technologische industrie: van scheepswerven en auto-industrie tot producenten van halfgeleiders en chipmachinefabrikanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven