Venvulas lanceert lastoortsen met bronafzuiging • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Venvulas lanceert lastoortsen met bronafzuiging

Lassen met bronafzuiging geïntegreerd in de toorts betekent optimale bescherming van zowel de lasser als zijn omgeving tegen schadelijke lasrook (foto's Venvulas)

Op de komende Metavak, 1 t/m 3 november in de Evenementhal in Gorinchem, zal Venvulas Lastechniek uit Vught als beursnoviteiten een compleet nieuwe generatie ergonomische ‘lichtgewicht’ lastoortsen met bronafzuiging/koeling, maar ook een nieuw ontwikkeld hoogvacuüm viervoudig lasrookafzuigsysteem presenteren. Tevens zullen op de stand een aantal nieuwe lasmachines en ‘specials’ zijn te bewonderen.

2016 is een belangrijk jaar voor Venvulas. Afgezien van de presentatie van nieuw ontwikkelde en op cruciale punten verbeterde lastoortsen, afzuigsystemen en lasunits, is medio dit jaar gestart met de bouw van een royale nieuwe bedrijfshal in Dodewaard. Oplevering is voorzien voor eind september 2016. Met de nieuwe hal die duurzaam wordt gebouwd en optimaal energiezuinig is, gaat Venvulas onder andere haar productiecapaciteit fors uitbreiden. Hierdoor kan worden voldaan aan de stijgende vraag naar ergonomische lastoortsen met bronafzuiging, geïntegreerde en stand-alone afzuigsystemen en op maat gesneden lasmachines en –accessoires. Alle lassystemen worden in Dodewaard ontwikkeld en geproduceerd en onder de merknaam Röwac op de markt gebracht.

Ergonomische toortsen

De nieuwe Röwac lastoortsen, die Venvulas in twee varianten introduceert, zijn sterk geëvolueerde versies van de vorig jaar geïntroduceerde Röwac RGA-450-SC lastoorts waarmee Venvulas, onder andere bij diverse grote scheepsbouwers en constructiebedrijven een jaar lang praktijkervaringen heeft opgedaan. Dit in combinatie het Röwac afzuig/filtersysteem voor bronafzuiging via de lastoorts. Ook al was de RGA-450-SC nauwelijks groter en zwaarder dan standaard toortsen zonder bronafzuiging, wilden de lassers natuurlijk liever geen verschil in gewicht en hanteerbaarheid merken bij de overstap op een lastoorts met geïntegreerde bronafzuiging/koeling. “We zijn opnieuw teruggegaan naar de tekentafel en hebben tests gedaan met nieuwe vormen en materialen,” zegt Venvulas-directeur Hans van de Ven over deze innovatie. “We hebben bovendien gemerkt dat lassers in de praktijk vaak nogal ruw met de toortsen omspringen. De nieuwe toorts moest dus niet alleen lichter en compacter worden, maar ook robuuster. Hoe hebben we dat opgelost? Om te beginnen door een re-design van het mondstuk en de manier waarop dit in de toorts bevestigd wordt. Dit is nu via een ‘klikverbinding’ gerealiseerd wat veel makkelijker is en ‘fool-proof’. Bij schroefdraad of bajonetsluiting is immers altijd het risico van beschadiging van de draad of draaisluiting. Daarnaast is de inwendige doorstroming verbeterd zodat de afzuiging/koeling nog effectiever is geworden. Ook is er bij de nieuwe toortsen geen risico meer van gasinsluiting, wat de laskwaliteit en continuïteit ten goede komt. Door meer gebruik te maken van speciaal gecoate aluminiumsoorten in combinatie met thermisch bestendige kunststoffen, zijn deze toortsen momenteel de lichtste toortsen met geïntegreerde bronafzuiging op de markt. We introduceren twee nieuwe toortsen met bronafzuiging. Een ‘high-end’ uitvoering (type RGA-450), geschikt voor de hoogste stroomsterktes in combinatie met gevulde draad (dus met verbeterde koeling) en een ‘economic’ uitvoering (type RGA-350). Deze laatste is iets kleiner, maar ook goedkoper en geschikt voor stroomsterktes tot 300 A. Lassers die we met prototypes van deze toortsen hebben laten werken, waren enthousiast over de hanteerbaarheid. Ze ondervonden geen merkbaar verschil meer met het werken met conventionele toortsen zonder geïntegreerde afzuiging. Dit zou dus wel eens de definitieve doorbraak binnen de laswereld kunnen betekenen.”

Venvulas Röwac lastoorts
De nieuwe Röwac lastoorts met bronafzuiging is er in een ‘high-end’ uitvoering (type RGA-450), geschikt voor de hoogste stroomsterktes en een goedkopere ‘economic’ uitvoering (type RGA-350) waarmee met stroomsterktes tot 300 A gelast kan worden

Veiliger, comfortabeler

Wat behalve de gemakkelijke hanteerbaarheid van de nieuwe lastoortsen met bronafzuiging wordt gewaardeerd, is dat lassers geen lashelm met verse luchttoevoer meer hoeven te dragen. Het lassen, ook met gevulde draad, is daardoor voor de lasser nu net zo veilig, maar wel een stuk comfortabeler geworden. Alle onderdelen van de nieuwe lastoortsen zijn modulair en dus vervangbaar, waarbij voor bepaalde delen verschillende opties zijn. De lasser kan de toortsen hiermee optimaal afstemmen op de eigen voorkeur en de lastechnische omstandigheden ter plaatse. De bijbehorende Röwac afzuigunit kan geïntegreerd worden in de Röwac lasmachine, maar is ook als stand-alone uitvoering leverbaar, voor combinaties met elke lasmachine. De afzuiging wordt via een eveneens nieuw ontwikkelde draaibare koppeling aangesloten op de toorts. Hiervoor is geen gereedschap nodig. Alles kan eenvoudig met de hand in elkaar worden geklikt.

Viervoudige afzuigunit

In Gorinchem zal ook voor het eerst de volledig nieuw ontwikkelde Röwac Ventec hoogvacuüm bronafzuigunit worden gepresenteerd. Deze unit kan centraal worden opgesteld, terwijl hier via lange slangen en 50 mm koppelingen vier toortsen tegelijk op kunnen worden aangesloten. Daardoor hebben de lassers geen last van het geluid en kan er dankzij de effectieve bronafzuiging veilig en comfortabel gelast worden. De Ventec afzuigunit is voorzien van een krachtige hoog-vacuümunit en een zelfreinigend filtersysteem, zodat noodzakelijk onderhoud tot een minimum is teruggebracht. Daarnaast presenteert Venvulas ook een nieuwe meervoudige Röwac FM-WF laag-vacuüm unit voor ruimte-afzuiging met zes aansluitingen. Dit systeem is bij uitstek geschikt voor toepassing op scheepswerven.

320 A MIG hechtmachine

Speciaal voor het lassen in afgesloten ruimtes, waar niet meer met direct op het electriciteitsnet aangesloten machines mag worden gewerkt, heeft Venvulas een nieuwe MIG hechtmachine ontwikkeld. Ook deze zal voor het eerst in Gorinchem worden gepresenteerd. De Röwac MIG hechtmachine is een lichtgewicht inverterstroombron met aparte 5 kg draadaanvoerunit. De ‘reikwijdte’ van de slechts 28 mm dunne ‘verlengkabel’ is twintig meter. De stroombron kan daardoor buiten de ruimte worden opgesteld, terwijl met de draadkoffer in de afgesloten ruimte veilig en comfortabel kan worden gelast. Ondanks de compacte afmetingen (20 x 40 x 30 cm) en een gewicht van niet meer dan 10 kg van de stroombron, kan er met de nieuwe hechtmachine met stroomsterktes tot 320 A worden gewerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven