‘Veiligheidsvoorschriften onvoldoende nageleefd’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Veiligheidsvoorschriften onvoldoende nageleefd’

Van medewerkers op de werkvloer in productieomgevingen, de werkplaats of op een buitenlocatie geeft 47% aan zich niet altijd aan de veiligheidsregels te houden. 39% geeft zelfs toe de veiligheidsvoorschriften weleens bewust te hebben genegeerd. Dit komt vooral door een te hoge werkdruk en door gemakzucht, blijkt uit onderzoek van Manutan.

Jan Piet van Dijk, director Operations Benelux en veiligheidscoördinator bij Manutan, noemt de resultaten verontrustend. “Er moet nog veel verbeterd worden in de communicatie over veiligheid op de werkvloer.”

Werkgever blijft verantwoordelijk

Behalve een te hoge werkdruk, wordt door de medewerkers die de veiligheidvoorschriften bewust weleens negeren, vooral ook benadrukt dat de veiligheidsvoorschriften vaak onhandig zijn en belemmerend werken en daarom niet gehanteerd worden. “Heel begrijpelijk”, zegt Van Dijk. “Als het nut van de veiligheidsvoorschriften niet voldoende duidelijk is, gaan medewerkers ze als onnodig ervaren. Zeker wanneer onder tijdsdruk gewerkt wordt, schuift men voorschriften die tijd kosten makkelijker aan de kant.” Maar die gemakzucht kan tot tal van gevaarlijke situaties leiden, stelt hij.

Fouten door vermoeidheid

35% van de medewerkers op de werkvloer geeft aan dat hoge werkdruk soms voor onveilige situaties zorgt. 30% verklaart weleens een fout gemaakt te hebben door vermoeidheid van te lang doorwerken. “Hier ligt een belangrijke taak voor de werkgever”, vervolgt hij.

“Op het moment dat de veiligheid in het gedrang komt, moet er actief worden ingegrepen. Enerzijds door ervoor te zorgen dat de werkdruk niet te hoog is, anderzijds door het belang van veiligheid veel duidelijker aan de orde te stellen. Uiteindelijk zijn de veiligheid op de werkvloer en het opvolgen van de voorschriften de verantwoordelijkheid van de werkgever.”

‘Meer openheid nodig’

Verder blijkt dat er bij slechts 53% van de ondervraagden een preventiemedewerker aanwezig is. 17% weet niet zeker of er überhaupt een preventiemedewerker is. Ook geeft 43% van de medewerkers aan, gemaakte fouten lang niet altijd te rapporteren. 17% vindt het lastig een onveilige situatie te melden. “Het bespreekbaar maken van mogelijke risico’s is dus belangrijk”, aldus Van Dijk.

Het onderzoek is in opdracht van Manutan uitgevoerd onder 865 werknemers die betrokken zijn bij veiligheid in de kantooromgeving en op de werkvloer in fabrieken, werkplaatsen en op buitenlocaties in Nederland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven