Veiligheidskleding voor high-output laser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Veiligheidskleding voor high-output laser

Laser Zentrum Hannover (D) ontwikkelt in samenwerking met de EU, veiligheidskleding zoals jassen, broeken en handschoenen. Deze kleding moet bescherming bieden tegen laserstraling met een output tot 20 MW/m2.

Ondanks dat lasers veel gebruikt worden in de industrie is er, naast gecertificeerde oogbescherming, nog geen gepaste veiligheidskleding op de markt die beschermt tegen intensieve laserstraling. De straling van een laser kan ernstige brandwonden en onderhuids letsel toebrengen aan de gebruiker. Daarom wordt er tijdens de ontwikkeling van deze veiligheidskleding gekeken naar twee belangrijke punten. Onderzoekers hebben een systeem (passive system) ontwikkeld met meerdere lagen textiel. De bovenste laag heeft een speciale coating die laserstraling reflecteert. Straling die toch voorbij de eerste laag komt wordt evenwijdig verspreidt door de middelste laag. Resterende warmte die de energie grens van de derde laag bereikt, triggered een pijnlijk gevoel bij de gebruiker. Dit is opzettelijk gedaan zodat de gebruiker weet dat er in de gevarenzone wordt gewerkt en zo de kans krijgt om zich terug te trekken. 

laserprotection

Het ‘passive system’ kan gebruikers beschermen tegen outputs tot 900 kW/m2 (foto’s: Laser Zentrum Hannover)


Sensoren in de kleding

De effectiviteit kan nog verder worden vergroot met behulp van sensoren die verwerkt zijn tussen de verschillende textiel lagen. Dit wordt het ‘active system’ genoemd. Zodra de sensoren straling waarnemen, sturen ze binnen 100 ms een signaal naar de laser die vervolgens automatisch uit gaat. Een combinatie van het ‘active en passive system’, biedt bescherming tegen laser outputs tot 20 MW/m2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven