Veilig leren en werken • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Veilig leren en werken

De Inspectie SZW lanceert de E-publicatie ‘Gezond en veilig leren werken in de metaal’. Vergeleken met andere werknemers in de metaal hebben jongeren drie keer zo vaak een ongeluk. Het is daarom van levensbelang dat jongeren in een metaalopleiding meteen leren gezond en veilig te werken, stelt de organisatie.

Het aantal ongevallen in de metaal is al fors hoger dan bij andere bedrijven. Van de werknemers in de metaal zegt 5,1 procent in 2015 een ongeval te hebben gehad en is daardoor minstens één dag thuisgebleven. Het gemiddelde van alle sectoren is 1,4 procent. Dat moet anders. Scholen en opleidingsbedrijven hebben daarvoor de sleutel in handen, stelt de Inspectie SZW.

Levensbelang

Jong geleerd is oud gedaan: daarom is het van levensbelang dat jongeren die een metaalopleiding volgen, al vanaf het begin gezond en veilig leren werken. Op korte termijn voorkomt dat ongelukken. Op lange termijn zorgt het ervoor dat jongeren duurzaam inzetbaar zijn en blijven. Jongeren zijn lichamelijk en mentaal pas rond hun 25ste volgroeid, terwijl ze vaak al op hun 16e aan een metaalopleiding beginnen.

Wettelijke regels

Met de e-publicatie informeert de Inspectie SZW leerbedrijven en scholen over de wet- en regelgeving voor gezond en veilig leren werken van jongeren in opleiding in de metaal. Leerbedrijven en scholen werken samen om goede afspraken te maken over hoe de jongeren die zij opleiden, gezond en veilig kunnen werken. Die afspraken moeten niet alleen over het vak gaan, maar ook over hoe je het vak op een gezonde en veilige manier aanleert. Wat zijn eigenlijk de regels vanuit de Arbowet? En wie is waarvoor verantwoordelijk? Wat moet de werkgever doen en waar moeten werknemers op letten?

Scholen en bedrijven in de metaalsector kunnen bij de e-publicatie ‘Gezond en veilig leren werken in de metaal’ informatie vinden over wettelijke regels met betrekking tot jongeren in opleiding. Ook biedt de website inspectieszw.nl informatie waar in de praktijk op gelet kan worden. Like ook de Facebook-pagina voor de laatste updates.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven