Ga naar hoofdinhoud

Veel snijtechnieken bij Snijbedrijf Nauta

Wat bepaalt of je moet kiezen voor autogeen, plasma-, waterstraal- of lasersnijden? Over veertien dagen zie je op een vakbeurs als de EuroBlech 2012 een groot aanbod aan plaat-snijtechnieken. Snijbedrijf Nauta in Sneek heeft al deze technieken in huis en mede-directeur Remco Nauta presenteert wat cruciale afwegingen.

Extra aanleiding om af te reizen naar Sneek is de aanschaf van een nieuwe 1,5 kW fiberlaser door Snijbedrijf Nauta, als vervanging voor de oude CO2-laser. Nauta verwacht dat de fiberlaser op termijn een groot marktsegment over zal nemen van het plasmasnijden, met het lagere energieverbruik als doorslaggevend argument. 

 

De waterstraalsnijmachine werkt bij Snijbedrijf Nauta met een waterdruk van 4000 bar. Het bed heeft een afmeting van 4 m x 6 m (foto: Snijbedrijf Nauta)

De waterstraalsnijmachine werkt bij Snijbedrijf Nauta met een waterdruk van 4000 bar. Het bed heeft een afmeting van 4 m x 6 m  (foto: Snijbedrijf Nauta)

 

Materialen

Het waterstraalsnijden heeft de minste beperkingen en kan voor nagenoeg alle materialen worden toegepast, van metalen tot kunststoffen en graniet. Plasmasnijden is inzetbaar voor alle materialen die geleiden. De nieuwe fiberlaser is eveneens geschikt voor alle metaalsoorten, ferro en non-ferro. Dankzij de kortere golflengte is de absorptie van het laserlicht door het metaaloppervlak groter, waardoor met hetzelfde vermogen dikkere platen gesneden kunnen worden en hogere snijsnelheden mogelijk zijn met de fiberlaser.  Het autogeen snijden is voor geen kleintje vervaard en wordt bij Snijbedrijf Nauta toegepast voor staalplaten met een dikte van 10 mm tot 300 mm.

 

De nieuwe 1,5 kW fiberlaser van Zinser volgens portaalconstructie, met een bed van 6 m x 3 m (foto’s: Jan Oonk)

De nieuwe 1,5 kW fiberlaser van Zinser volgens portaalconstructie, met een bed van 6 m x 3 m (foto’s: Jan Oonk)

 

Aanschafkosten

Kijken we naar de aanschafkosten dan komt een autogeen snijmachine als goedkoopste uit de bus, gevolgd door een plasmasnijmachine, een waterstraalsnijmachine en de fiberlaser. Tussen de eerste en de laatste zit dan al gauw een factor tien prijsverschil. Goedkoop kan ook hier echter in de praktijk soms onverwacht duurkoop blijken te zijn. Nauta noemt het voorbeeld van een bedrijf dat een waterstraalsnijmachine aanschafte, om naast metaal ook andere materialen als hout en kunststoffen te kunnen snijden. Consequentie is echter wel dat de metaalproducten dan een stuk duurder uitvallen in prijs.

 

De 3D Hy Definition HPR 260 plasmasnijmachine van Messer, met plasmabronnen van Hypertherm en een bed van 30 m x 4 m. Met deze machine kunnen producten ook onder een hoek worden gesneden

De 3D Hy Definition HPR 260 plasmasnijmachine van Messer, met plasmabronnen van Hypertherm en een bed van 30 m x 4 m. Met deze machine kunnen producten ook onder een hoek worden gesneden

 

Lees meer over de afwegingen van Nauta over de verschillende snijtechnieken in het nummer van Metaal Magazine dat deze week verschijnt.

Eén reactie op “Veel snijtechnieken bij Snijbedrijf Nauta

  • Ik verbaas mij positief over de nauwkeurigheid van plasmasnijden. Het lijkt verwant aan lasersnijden. Mooi dat er in de verschillende branches volop gebruik van wordt gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven