Veel misstanden met machines • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Veel misstanden met machines

Het blijft slecht gesteld met de veiligheid van werknemers in de transportmiddelen-industrie. Vrijwel altijd schort het aan de afscherming van de bewegende delen van machines zoals kantbanken, excenterpersen en draaibanken. De Arbeidsinspectie trekt deze conclusie na controles vorig jaar.

Tweederde overtrad de regels. Vooral met machines is veel mis: die zijn onveilig, verouderd of niet goed onderhouden. In bijna vijftig gevallen was de situatie zo gevaarlijk dat de inspecteurs het werk moesten stilleggen.

 

Geen verbetering

Ten opzichte van controles in 2005 is de situatie niet echt verbeterd. Ruim 100 bedrijven horen tot de categorie achterblijvers: hier troffen de inspecteurs vier tot soms zelfs achttien overtredingen aan. De misstanden met machines vormden de helft van het aantal overtredingen: vaak waren bewegende delen niet afgeschermd of hadden werknemers de beveiliging bewust uitgeschakeld omdat ze dat handiger vonden werken. In de bijlage het rapport van de Arbeidsinspectie.

 

 veiligheid_transportmiddelenindustrie.

 

Oplosmiddelen, lasrook en bijtende stoffen

De transportmiddelenindustrie bestaat uit bedrijven die de productie en het onderhoud doen van transportmiddelen of onderdelen daarvan: van auto’s, vrachtwagens, vliegtuigonderdelen, aanhangwagens tot fietsen. In deze sector gebeuren relatief veel ongelukken op het werk met machines.

 lasrook industrie

in de transportmiddelenindustrie wordt veel gewerkt met gevaarlijke stoffen als schadelijke oplosmiddelen, lasrook en bijtende stoffen. 

  

Hardnekkig 

De problemen zijn hardnekkig: ondanks de voorlichtingscampagnes en de hulpmiddelen die de branche heeft ontwikkeld, blijven verbeteringen uit. Het blijkt dat van de hulpmiddelen weinig gebruik wordt gemaakt: minder dan 4 procent van de bedrijven heeft contact gehad met een telefonische hulplijn of een coach die adviseert over gezond werken. De sector zou de komende jaren voorrang moeten geven aan gedragsverandering in de bedrijven. Meer kennis bij werknemers en toezicht op de werkvloer zijn nodig.

 

Beterschap 

De branche heeft inmiddels beterschap beloofd. Werkgevers- en werknemersorganisaties gaan de komende jaren nog meer investeren in gezond en veilig werken. Ze ontwikkelen een opleiding gericht op verandering van gedrag van werknemers en de cultuur in de bedrijven. En ze gaan meer voorlichting geven over het belang van een veilige werkplek. Verder zijn veiligheidsinstructies in de maak voor ‘nieuwkomers’ in de metaalsector, zoals jongeren en flexwerkers. 

 

Nieuwe inspectieronde

De Arbeidsinspectie blijft bij de overtreders controleren tot ze de veiligheid op orde hebben. Daarnaast komt er binnen twee jaar een nieuwe inspectieronde, vooral bij de bedrijven die tot de categorie achterblijvers gerekend worden.

 

Bron: Arbeidsinspectie

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven