Nieuws

VDW: productie tot een derde gedaald

Het gaat nog steeds niet goed met de Duitse fabrikanten van metaalbewerkingsmachines, aldus de VDW (Verein Deutscher Werkzeug-maschinenfabriken). Ook in het tweede kwartaal van dit jaar waren er 65% minder orders dan een jaar eerder.

De binnenlandse vraag in Duitsland liep zelfs terug met 71%, de vraag uit het buitenland tot 61%. Een klein pluspuntje is dat de vraag uit het buitenland in het eerste kwartaal nog 65% minder was. Hier is dus een hele kleine stijging te zien.

 

“Binnen een jaar is het orderniveau tot een derde ingekrompen,” geeft Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW als commentaar op de getallen. “Dat heeft niets te maken met de technologie of de prijsstelling van de branche, maar alles met de productiecapaciteit van onze klanten. Daar en bij hun toeleveranciers staan machines stil. Daardoor zijn zelfs de onderhoudsdiensten van de machinefabrikanten getroffen, want er valt geen onderhoud te plegen.”

 

Duitse machinebouw blijft achter (foto: Paul Quaedvlieg)

De sterke investeringsterughouding bij de internationale bedrijven werkt ook negatief door in de orderportefeuille, die in juni 2009 tot bijna 6 maanden is gedaald

 

Het aantal werknemers is nog wel redelijk stabiel. Veel bedrijven maken gebruik van verkorte werktijd en wachten de tweede helft van het jaar af. Is er dan nog geen licht te zien aan het einde van de tunnel, dan zal er waarschijnlijk meer gesneden gaan worden in het aantal werknemers.

 

Productiestijging?

“De productiestijgingen die we nu horen vanuit de Duitse industrie, komen nog lang niet aan in onze branche,” verduidelijkt Schäfer. “Natuurlijk zijn er grote projecten in de railindustrie en de energiebranche. Maar er wordt pas in nieuwe metaalbewerkingsmachines geïnvesteerd als de capaciteiten bij onze klanten volledig benut worden, er nieuwe producten op de markt komen en er naar de toekomst toe goede zaken gedaan kunnen worden. Tot die tijd blijft het moeizaam voor de Duitse machinebouwers.”

 

Bron: VDW

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven