Nieuws

VDW: Minder Duitse machineproductie voor 2019

De VDW verwacht dat Duitse machinebouwers dit jaar toch minder bewerkingsmachines zullen produceren. Eerder rekende de organisatie van Duitse machinefabrikanten VDW nog op een geleidelijke stabilisatie van de vraag na de zomer, maar nu heeft de VDW de productieprognose voor dit lopende jaar naar beneden bijgesteld. De organisatie gaat nu uit van een daling van 4%.

De nieuwe, negatievere prognose wordt mede ingegeven door een daling van het aantal orders in het lopende jaar, zegt VDW-directeur Dr. Wilfried Schäfer (foto). De bezettingsgraad daalde in oktober tot 86,9%, tegenover 87,9% drie maanden eerder.

Orderintake daalde fors

In het derde kwartaal van 2019 daalde de orderintake van de Duitse machinetechnologie met 25% in vergelijking tot dezelfde periode in 2018. Binnenlandse bestellingen daalden zelfs met 29%, buitenlandse bestellingen met 23%. In de eerste negen maanden van 2019 daalden de nieuwe bestellingen met 23 procent; in Duitsland met 22% en vanuit het buitenland met 23%.

‘Nauwelijks buffer’

Het echte probleem ontstaat volgens Schäfer in 2020 als de achterstand in bestellingen is opgeheven. In het lopende jaar kon nauwelijks een significante buffer worden opgebouwd. Het aangekondigde herstel van de vraag in 2020 is, na een diepe val, ook slechts zeer bescheiden. Dit is volgens hem ook te zien in voorspellingen voor de internationale aankopen van bewerkingsmachines.

Opeenstapeling negatieve factoren

De industrie als geheel heeft volgens hem nog niet eerder zo’n opeenstapeling van factoren meegemaakt die stuk voor stuk een negatieve impact hadden: een cyclische neergang, gekoppeld aan handelsconflicten en een instabiliteit in de automotive-industrie.

EMO-effecten?

“De vraag naar Duitse bewerkingstechnologie blijft afnemen”, aldus Schäfer. Wel is het in zijn ogen verheugend dat er in september een opleving was in de bestellingen. Vooral vanuit het buitenland lag de vraag in september 15 procent hoger dan in het voorgaande jaar. Buitenlandse projecten zorgden voor dit positieve effect, al zullen ook de eerste EMO-effecten een rol gespeeld hebben. Toch is nog onzeker of dit de komende maanden zo blijft.

Lees ook:

‘2019 wordt nieuw productierecord Duitse machinesector’ (27 februari 2019)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven