VDM smeedt zirkoon in de vorm • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VDM smeedt zirkoon in de vorm

Het smeden van zirkoon is een nieuwe activiteit van ThyssenKrupp VDM. Eind maart werd in Unna (D) tijdens een workshop een grote pers gedemonstreerd waarop blokken zirkoon gesmeed worden tot plakken. Metaal Magazine was onder de indruk van de hydraulische 4500-tons vrijvormkrachtpatser.

Het vrijvormsmeden van zirkoon (Zr) is voor ThyssenKrupp VDM een nieuwe acitiviteit op de indrukwekkende smeedpers die sinds april 2008 in Unna actief is. De pers werd de afgelopen jaren ingezet voor het omvormen van bijzondere materialen als bijvoorbeeld nikkellegeringen, speciale roestvaste staalsoorten en titaan. Met het smeden van gegoten blokken zirkoon tot plakken breidt ThyssenKrupp VDM het leveringsprogramma uit met een uitzonderlijk metaal.

 

4500 ton smeedpers bij ThyssenKrupp in UnnaDe vrijvormsmeedpers van ThyssenKrupp in Unna die ingezet wordt voor het omvormen van zirkoon is een indrukwekkende machine: een hoogte van 13 m en een eigen massa van 8000 kg. De perskracht is met drie perscilinders met een hydraulische druk boven de 350 bar instelbaar tussen 13 MN (1300 ton) tot 45 MN (4500 ton) (foto’s: ThyssenKrupp VDM, kijk hier voor meer foto’s)

  

Reactief

Zirkoon is een reactief metaal dat nooit puur wordt gevonden in de aardkorst maar meestal als een zirkoonsilicaat. Op het gebied van zirkoon werkt ThyssenKrupp sinds midden vorig jaar samen met Sandvik. Sandvik levert het zirkoon, meestal betreft het de standaardlegering Zr702, in de vorm van blokmateriaal aan ThyssenKrupp VDM. Op de pers in Unna worden de gegoten blokken na een warmtebehandeling omgesmeed tot plakken. 

 

Warmwalsen

Vervolgens gaan de plakken naar een warmwalserij in Siegen (D) waar het plaatmateriaal ontstaat. Tenslotte ondergaat het zirkoon in Altena (D) nabehandelingen als gloeien, richten, stralen en beitsen. ThyssenKrupp levert het zirkoon (naast Zr702 ook als legeringen 700 en 705) als plaatmateriaal  in diktes van 3 mm tot 65 mm, in een breedte tot 2,5 m en een lengte tot 8 m. Sandvik blijft zelf de markt leveren met zirkoon buizen.

 4500 ton smeedpers bij ThyssenKrupp in Unna, smeedstuk in oven

De maximale slagfrequentie van de vierkolomspers is 120 slagen per minuut en de persnelheid gaat tot 170  mm/s. De pers is voorzien van een unit om snel de persgereedschappen te kunnen wisselen. Links en rechts van de pers staan op rails twee manipulatoren om de smeedwerlstukken te kunnen positioneren. Op de foto een smeedstuk in een oven.

 

Binnenkort in Metaal Magazine twee artikelen over het metaal zirkoon en het smeden bij ThyssenKrupp VDM in Unna. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven