VDL versterkt zich met bedrijf in bouwmodules • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VDL versterkt zich met bedrijf in bouwmodules

Productie van bouwmodules in de fabriek van De Meeuw in Oirschot

VDL Groep wil De Meeuw uit Oirschot volledig overnemen. Het Eindhovense concern heeft sinds 2015 al 50% van de aandelen in handen. De Meeuw draagt zorg voor flexibele en modulaire huisvesting. Onder VDL-vlag zal het bedrijf verder gaan als VDL De Meeuw.

“Met de overname van De Meeuw versterken we onze positie verder in de Infratech, één van de ‘vijf werelden van VDL’ en kunnen we verder inspelen op de grote vraag naar diverse vormen van huisvesting”, zegt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep.

De Meeuw, opgericht in 1929, is specialist op het gebied van flexibele en modulaire huisvesting voor onder andere de zorg, het onderwijs, het bedrijfsleven en woningbouwcorporaties.

Daarnaast verzorgt het bedrijf de verhuur van tijdelijke noodvoorzieningen tot en met de lease en verkoop van semipermanente en permanente oplossingen. 

Dit bedrijf, met productievestigingen in Oirschot en het Belgische Willebroek, telt ruim 400 medewerkers en haalde vorig jaar een jaaromzet van 180 miljoen euro. De Meeuw heeft verder vestigingen in Duitsland en Roemenië.

Duurzame, energiezuinige bouwmodules

De Meeuw bouwt de tijdelijke en permanente huisvesting op een duurzame wijze. Dit gebeurt in de fabriek met behulp van duurzame en energiezuinige modules, een soort containers.

De gebouwen hebben, volgens het bedrijf, een gezond binnenklimaat, veel comfort, goed licht en met een prettige akoestiek. Daarnaast hebben de panden een laag energieverbruik.

95% minder bouwafval

Doordat de bouwmodules van De Meeuw duurzaam inzetbaar zijn, wordt 55% minder CO₂ uitgestoten, in vergelijking tot traditionele bouw. Ook wordt een reductie van 95% van het bouwafval gerealiseerd.

Modulair bouwen maakt het makkelijker om soepel in te spelen op veranderingen in wensen, behoeftes en vereisten en daar ook in mee te groeien. De bouwmodules van De Meeuw zijn tevens recyclebaar voor nieuwe projecten.

Belang flexibele, modulaire huisvesting

“Gezien de groeipotentie van de markt voor modulaire huisvesting en de synergievoordelen met onze huidige activiteiten, zien wij met deze overname kansen om een verdere bijdrage te leveren aan de realisatie van betaalbare en duurzame woningen voor iedereen”, aldus Van der Leegte.

“Daarnaast wordt”, vervolgt hij, “mede gezien de stikstofproblematiek, duurzaam bouwen met kortere doorlooptijden en herbruikbare woningen steeds belangrijker. Ook voor die maatschappelijke transitie zetten wij ons graag verder in.”

‘Investeringskracht VDL Groep’

“VDL Groep heeft veel kennis op het gebied van automatisering en industrialisatie waardoor er veel synergie tussen onze beide familiebedrijven kan worden gerealiseerd”, zegt René Meeuwissen, uittredend aandeelhouder van De Meeuw.

“Met de investeringskracht van VDL Groep is De Meeuw in staat de ingezette strategie uit te voeren. Bovendien zijn onze klanten en medewerkers met deze overname verzekerd van een zeer krachtig internationaal opererend Nederlands moederbedrijf en daarmee van een zekere en succesvolle toekomst.”

De activiteiten van De Meeuw in Roemenië (het bedrijf Cros Construct) blijven in handen van Meeuwissen en zullen ook door hem worden voortgezet.

Lees ook:

VDL en ABB: co-creatie noodzakelijk (1 maart 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven