VDL Medibus als mobiel corona-lab • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VDL Medibus als mobiel corona-lab

Medibussen van Deutsche Bahn, die gebouwd zijn door VDL Bus & Coach, worden momenteel ingezet door het Robert Koch Institute (RKI). Deze bussen worden gebruikt bij een grootschalige RKI-studie naar de Covid-19 verspreiding in Duitsland. Dat meldt VDL Groep.

Door het gebruik van de Medibussen hebben onderzoekers en artsen de beschikking over hoogwaardige laboratoriumomgevingen, die bovendien flexibel inzetbaar zijn op verschillende locaties.

Virusverspreiding in kaart brengen

Met de studie ‘Corona-Monitoring lokal’ wil het RKI de virusverspreiding in kaart brengen en een vollediger beeld krijgen van het aantal niet-gemelde coronagevallen. In totaal worden 8000 burgers uit vier verschillende gebieden in Duitsland onderzocht.

“De DB Medibus is een bedrijfsoverstijgend gezamenlijk project dat met name mogelijk wordt gemaakt door de expertise en betrokkenheid van onze partners Cisco en VDL”, zeggen Felix Thielmann en Arndt Hecker van Deutsche Bahn.

Actieve bijdrage leveren

“We zijn erg blij dat onze Medibus met zijn apparatuur en technische functionaliteiten op dit moment een actieve bijdrage kan leveren aan het onderzoek voor de verspreiding van Covid-19 in Duitsland”.

“Als fabrikant juichen wij het ten zeerste toe dat de Medibussen van Deutsche Bahn nu ook ingezet worden in de strijd tegen corona”, aldus Mark Francot, directeur VDL Bus Venlo.

‘Erg trots’

“Dat wij als VDL Bus & Coach middels goede samenwerkingen tussen meerdere bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan onderzoeken naar Covid-19, maakt ons erg trots.”

“Tevens wordt door dit project de multi-inzetbaarheid van dit innovatieve voertuig nogmaals onderschreven. De Medibus past dan ook uitstekend binnen onze afdeling Special Vehicles.”

Onderzoek in 4 gebieden

Het dorpje Kupferzell, in de deelstaat Baden-Württemberg, is de eerste onderzoekslocatie waar het RKI met de Medibus is neergestreken. Hier vond begin maart een kerkconcert plaats, waarbij 82 mensen besmet raakte met het coronavirus.

Het RKI onderzoekt nu onder andere hoeveel inwoners van het dorp antilichamen tegen het virus hebben opgebouwd en hoeveel van hen besmet zijn geweest zonder klachten te hebben ontwikkeld.

Naast 2000 inwoners uit Kupferzell, worden ook duizenden mensen uit drie andere door corona getroffen gebieden onderzocht.

Volwaardige artsenpraktijk

De Medibussen voor Deutsche Bahn zijn gebouwd door VDL Bus Venlo in samenwerking met VDL Bus Heerenveen en VDL Bus Chassis. De Citea LLE-127 is geheel naar wens van de klant, Deutsche Bahn, ingericht.

De bus is omgebouwd tot artsenpraktijk met 4 ruimtes (behandelkamer, spreekkamer, laboratorium en wachtruimte). Tevens heeft iedere ruimte eigen airconditioning en zorgen zonnepanelen op het dak voor schone energie, zodat de bus op locatie minder afhankelijk is van externe stroom.

Duitse Mobiliteitsprijs 2019

In oktober 2019 won de DB Medibus de prestigieuze Duitse Mobiliteitsprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die een significante bijdrage leveren aan de participatie en levenskwaliteit in Duitsland.

Met de 12,7 meter lange artsenpraktijk draagt Deutsche Bahn bij aan de verbetering van de medische infrastructuur in Duitsland.

Aanvankelijk werd de DB Medibus ingezet bij medische zorg in plattelandsgebieden. Nu blijken er dus tal van andere toepassingsmogelijkheden voor de bus te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven