VDL Groep en het Duitse Schaeffler willen samen een nieuwe generatie zelfrijdende elektrische shuttlevoertuigen ontwikkelen en gaan produceren. Dat onderzoeken de twee familiebedrijven. Zij tonen een eerste demonstratiemodel en alle relevante technologie voor auto-elektrificatie en besturing op de IAA Mobiliteitsbeurs in München.
De twee partners zijn momenteel in vergevorderde onderhandelingen met openbaarvervoer-autoriteiten en exploitanten om proefprojecten te starten.
De voertuigen kunnen mogelijk vanaf 2025 zonder bestuurder op straat worden getest en zullen waarschijnlijk voor het eerst in Duitsland gaan rijden. Dat land profiteert als eerste land in Europa dat SAE level 4 heeft goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.
De initiatiefnemers willen hun technologische competenties en expertise op het gebied van systeemengineering, ontwikkeling, productie en openbaar vervoer samenbrengen. Voor dit vooruitstrevende en innovatieve mobiliteitsconcept gaan Schaeffler en VDL Groep samenwerken met Mobileye, die de shuttle-voertuigen zal voorzien van autonome rijsystemen.
Overal ter wereld wordt het concept mobiliteit momenteel opnieuw uitgevonden, stellen de initiatiefnemers. “Veel grootstedelijke gebieden vullen hun mobiliteitsaanbod aan met alternatieve vervoersconcepten om een mobiliteit te bieden die duurzaam en gemakkelijk toegankelijk is.”
Autonoom rijdende oplossingen
Openbaarvervoersbedrijven onderzoeken steeds vaker autonoom rijdende oplossingen, waardoor de verkeersvolumes kunnen toenemen, zelfs bij een tekort aan chauffeurs. Vooral in de daluren zouden grotere voertuigen geleidelijk vervangen worden door kleinere, zelfrijdende voertuigen op basis van diensten op aanvraag die een perfecte oplossing zijn om het openbaar vervoer lokaal emissievrij en geluidsarm te maken.
Zelfrijdende shuttles kunnen door consumenten worden besteld via een app en zullen het openbaar vervoer de komende jaren veranderen, verwachten VDL en Schaeffler.
“Naar verwachting zal de vraag naar zelfrijdende shuttles de komende jaren een hoge vlucht nemen, vooral in veel grote steden in Europa, Noord-Amerika en delen van Azië tegen het einde van deze eeuw.”
Ontwikkelingen versnellen
De beoogde strategische samenwerking tussen Schaeffler en VDL onderstreept het belang om al in een vroeg stadium bij deze ontwikkelingen betrokken te zijn. Samen willen beide ondernemingen de ontwikkeling van op commerciële schaal produceerbare shuttlevoertuigen versnellen.
“Zelfrijdende shuttlevoertuigen worden een integraal onderdeel van moderne mobiliteitsecosystemen”, stelt Klaus Rosenfeld, CEO van Schaeffler AG.
“Ze brengen mensen veilig, snel en eenvoudig van A naar B en vergroten de toegankelijkheid van mobiliteit voor iedereen in steden en landelijke gebieden. Wij bij Schaeffler willen deze ontwikkeling met best-in-class systeemtechniek en innovatieve automobieltechnologie duurzaam ondersteunen. Dit doel kunnen wij het beste realiseren met sterke partners. We zijn meer dan blij om samen te werken met VDL Groep en Mobileye.”
Gaat belangrijke rol spelen
“Autonome shuttles gaan een belangrijke rol spelen in onze toekomstige mobiliteitsbehoeften”, zegt Willem van der Leegte, president en CEO van VDL Groep.
“Dit voertuigconcept past naadloos in onze brede mobiliteitsoplossing die ontwerp, elektrificatie, connectiviteit, autonomie en diensten omvat. Natuurlijk is deze geplande samenwerking ook een fantastische kans om te pionieren en innoveren met onze gewaardeerde partners Schaeffler en Mobileye.”
Niveau 4: zelfrijdend zonder chauffeur
VDL Groep geeft aan voorop te lopen als innovator op het gebied van bus- en autofabricage en is Europees koploper in de elektrificatie van zware voertuigen.
Schaeffler is een wereldwijd toonaangevende automotive leverancier van systemen en componenten voor geëlektrificeerde aandrijflijnen en innovatieve stuursystemen. De onderneming heeft onder meer een ‘rollend chassis’ geïntroduceerd, dat een volledig elektrische aandrijflijn, een steer-by-wire systeem en een batterij combineert in een modulaire oplossing.
Mobileye Drive-platform,
Het Mobileye Drive-platform, ontworpen voor shuttlevoertuigen, maakt autonoom rijden mogelijk door gebruik te maken van speciaal gebouwde EyeQ-processoren, redundante sensorsystemen van surround camera’s en lidar/radar detectie, evenals mapping-oplossingen.
“Het volledige potentieel van autonome mobiliteit om onze gemeenschappen ten goede te transformeren kan alleen worden bereikt als de technologieën veilig, toegankelijk en schaalbaar zijn”, vertelt Johann Jungwirth, senior vice president Autonomous Vehicles bij Mobileye.
“In samenwerking met Schaeffler en VDL Groep hebben we de juiste strategie en teams om mobility-as-a-service in de zeer nabije toekomst werkelijkheid te laten worden.”
Actieradius van 350 km/dag
De shuttle wordt 5 meter lang, 2,2 meter breed, 2,8 meter hoog en heeft een gewicht van ongeveer 5.000 kg. Het voertuig krijgt 9 zitplaatsen, waarvan 6 vast en 3 flexibel. Het laadvermogen wordt ongeveer 1.000 kg. Er komt een binnenbewakingssysteem die in direct contact staat met een controlekamer.
Het voertuig krijgt twee diep geïntegreerde, onafhankelijke detectiesystemen: één op basis van camera’s en één op basis van radar/lidar. De shuttle krijgt grote deuren met lage instaptrede en is rolstoeltoegankelijk. De maximum snelheid bedraagt 70 km/uur en de actieradius bedraagt meer dan 350 km per dag en meer dan 100 km op één acculading.
Productie in Born
Schaeffler en VDL willen de shuttles ontwikkelen en bouwen voor openbaarvervoerexploitanten die de voertuigen binnen een uitgebreid ecosysteem zullen exploiteren.
De ondernemingen zijn al begonnen met onderhandelingen met exploitanten om pilotprojecten te verwerven die de levensvatbaarheid van het concept moeten bewijzen en die een schaalbaar ecosysteem met open interfaces moeten opzetten.
De beoogde productievolumes hangen af van de haalbare verkoop. Er wordt uitgegaan van een productie van enkele duizenden voertuigen per jaar vanaf 2030. De productie is gepland in het Mobility Innovation Centre van VDL in Born.