VDL en ABB: co-creatie noodzakelijk • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

VDL en ABB: co-creatie noodzakelijk

VDL Groep en ABB hebben hun samenwerking (die in 2017 van start ging) vastgelegd in een niet-exclusief samenwerkingscontract. Zo verwachten zij met innovatieve oplossingen beter antwoord te kunnen geven op wereldwijde uitdagingen en ontwikkelingen. Ze roepen andere bedrijven op om ook samen te werken in co-creatie om nieuwe marktkansen te benutten.

Beide bedrijven zien de bundeling van kennis op het gebied van mechanica en elektrotechniek als essentieel. Dit om in de huidige industriële wereld te kunnen blijven voldoen aan de behoeften van maatschappij en eindgebruikers

De twee internationale industriële bedrijven blijven vanuit hun eigen identiteit, zelfstandig opereren maar zullen zowel in Nederland als wereldwijd gezamenlijk optrekken. Het contract behelst echter geen exclusiviteit.

Gerealiseerde gezamenlijke oplossingen

De samenwerking heeft al tot diverse oplossingen geleid voor geavanceerde duurzame transformaties binnen de industrie en de samenleving.

Raoul Rosendaal (VDL), Eric Karsemakers (ABB), Pieter van der Leegte (VDL) en Staf Seurinck (ABB) (van links naar rechts) (foto VDL/Bram Saeys)

Robots VDL Nedcar

Denk onder meer aan meer dan 1000 gezamenlijk ontwikkelde robots, die bij VDL Nedcar betrokken zijn bij de assemblage van Mini- en BMW-modellen. Op deze manier blijft deze industrie voor Nederland behouden en gaat geen werkgelegenheid verloren.

Agv’s intern transport

Ander voorbeeld zijn slimme automatisch geleide voertuigen (agv’s) voor intern transport en logistiek in de maritieme sector, waarmee de haven van Rotterdam meer volume aankan en de sterke positie van Nederland als distributieland behouden kan blijven;

Automotive-accu’s voor woonwijken

Ook voor de energietransitie trekken de bedrijven samen op. Door de snelle stijging van de energieconsumptie is opslag en distributie van energie een belangrijk aandachtspunt.

Zo worden door VDL Groep, gebruikte maar nog volledig functionerende automotive-accu’s in een veilige containerbehuizing samengevoegd tot opslagcapaciteit voor energie in woonwijken.

ABB zorgde voor de integratie binnen het elektriciteitsnet en de automatisering van opslag en verbruik naar behoefte.

‘Vanaf tekentafel samenwerken’

“De samenwerking betekent dat ABB en VDL Groep vanaf de tekentafel samenwerken om voor de eindgebruiker de meest optimale en duurzame oplossing te kunnen bieden”, zegt Eric Karsemakers, vice president Electrification Netherlands van ABB.

“Dat is bij ieder project ons doel. Of de vraag nu komt van een opdrachtgever van VDL Groep of ABB, waar ook ter wereld, we gaan in co-creatie van start.

‘Alleen in co-creatie’

Past bij een specifieke vraag samenwerking met een andere bedrijf beter, of vormt deze een toegevoegde waarde, dan wordt daar ook mee samengewerkt.”

“We roepen meer bedrijven om op deze manier te gaan samenwerken, met ons en met anderen, want alleen in co-creatie kunnen we succesvol alle uitdagingen aan die ons te wachten staan in de snel veranderende wereld.”

‘Ambachten gekoppeld’

“Door deze samenwerking worden de ambachten die aan de basis staan van onze bedrijven, elektrotechniek van ABB en metaalbewerking van VDL Groep, gekoppeld”, zegt Pieter van der Leegte, directeur van VDL Groep.

“Deze bundeling van kennis biedt wereldwijd nieuwe mogelijkheden voor onze bedrijven en onze klanten. Door geïntegreerde oplossingen te bieden, kunnen we gezamenlijk efficiënter markten bewerken.”

De samenwerking tussen ABB en VDL Groep zal zich vooral richten op oplossingen voor de infrastructuur, havens, food & beverage, elektrisch vervoer en de energietransitie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven