Vastestoflaser Trumpf snel bij dunne plaat • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vastestoflaser Trumpf snel bij dunne plaat

Voor het met een hoge productiviteit lasersnijden van dunne plaat heeft Trumpf de Trulaser 5030 fiber ontwikkeld. Het hart van deze lasersnijder is een disklaser (schijvenlaser). Met name bij het smeltsnijden met stikstof zijn hoge snijsnelheden mogelijk.

Trumpf heeft de nieuwe lasersnijmachine Trulaser 5030 fiber dit voorjaar geïntroduceerd tijdens de huisbeurs Intech 2010 in de hoofdvestiging in Ditzingen (D). Intussen heeft 247TailorSteel in Varsseveld als eerste in ons land een machine aangeschaft. Meer informatie in bijgaande film van Trumpf.

 

 

Fiber

In het oog springend op de behuizing is natuurlijk het woord ‘fiber’. In het geval van Trumpf betekent dit dat de lichtgeleiding tussen de laserbron en laserkop een flexibele lichtgeleider is. De diameter hiervan is 100 micrometer en de maximale lengte mag 40 meter bedragen. Dit betekent dat laserbron en lasersnijder niet dicht bij elkaar hoeven te staan. Opstellen in afzonderlijke ruimtes of in een lasernetwerk behoren tot de mogelijkheden.

 

Trumpf ditzingen trulaser 5030 fiber

De Trulaser 5030 fiber in de demonstratieruimte in Ditzingen. Het is een compacte machine met een voetafdruk  van 2,9 m bij 9,4 m, hier meer foto’s van ons bezoek aan Ditzingen (foto’s: Reinold Tomberg)

 

1,03 micrometer

Het inkoppelen van het laserlicht in een flexibele lichtgeleider is mogelijk omdat de laserbron, een Trudisk 3001 met een vermogen van 3 kW, laserlicht genereert met een golflengte van 1,03 micrometer. Deze golflengte typeert de YB:YAG-bron:  dit is een laserdiodegepompte vastestoflaser die in het geval van Trumpf gebouwd is als een disklaser.

 

Dunne plaat N2-snijden

De Trulaser 5030 fiber is met name interessant voor het bewerken van dunne plaat, de 3 kW komt maximaal tot zijn recht in het diktebereik van 4 mm tot 5 mm. De verwachting van Trumpf is dat bij elke kW meer deze grens ook met 1 mm naar boven zal opschuiven. Met name bij het smeltsnijden met stikstof claimt Trumpf behoorlijke voordelen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven