Vanuit plaat naar verspanen bij Van Bussel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vanuit plaat naar verspanen bij Van Bussel

Een Mazak draaifreesmachine van het type Integrex i400S bij Van Bussel Metaaltechniek. Deze machine is voorzien van een Robojob robotcel (foto’s: Reinold Tomberg)

Van Bussel Metaaltechniek heeft in Asten een verspanende afdeling opgezet met zes Mazak machines. Een hele stap voor een onderneming die groot geworden is in het plaatwerk.

Ton van Bussel is een échte ondernemer. Na zijn constatering: ‘’Ik ga het zelf doen!’’, is in korte tijd in Asten een verspanend metaalbedrijf op poten gezet met zes metaalbewerkingsmachines geleverd door Yamazaki Mazak. Van Bussel is directeur-eigenaar van het in 1979 door hem opgerichte bedrijf Van Bussel Metaaltechniek. ‘’Na veertien jaar trammelant met grote metalen wielen en assen uitbesteden was de maat vol’’. Thomas Waals, commercieel manager bij Van Bussel Metaaltechniek vult aan: ‘’Of de assen waren niet aan de maat en kregen we de wielen te laat. Of andersom’’. De constateringen van Van Bussel en Waals zijn geen generaliserende uitspraken voor de gehele toeleverbranche: ‘’Maar, goede toeleveranciers zitten helemaal vol met werk’’. En dus waren er voor Van Bussel Metaaltechniek voortdurend problemen met levervolume, -betrouwbaarheid, kwaliteit en dergelijke. Om de eigen leverbetrouwbaarheid te waarborgen is begin 2014 in Asten een tweede pand in gebruik genomen. Aan het einde van dit jaar zijn daarin de zes Mazak machines operationeel.

Ombouwset

Onze poging om alsnog een lans te breken voor de toeleverbranche wordt door Van Bussel en Waals meteen afgestraft met een tweede voorbeeld: ‘’Wij hebben zelf geïnvesteerd in een machine voor het maken van spiebanen. Niet omdat we zo graag zelf trekfrezen, maar de levertijd voor dit werk is twee weken. In die tijd bouwen we zelf een complete tank voor de voedingsmiddelenindustrie, inclusief engineering. Dan kunnen we toch niet veertien dagen gaan wachten op spiebanen?’’.

Van Bussel Metaaltechniek is groot geworden met las- en plaatwerk en het daarbij behorende constructiewerk. Veelal uitgevoerd in roestvast staal. Vanaf 2005 werd er ook verspaand, maar dit was puur ondersteunend voor de eigen plaatwerkerij. De genoemde wielen en assen zijn o.a. nodig voor een eigen product waaraan Van Bussel Metaaltechniek sinds 2000 werkt: een ombouwset waarmee een kraan ook over spoorrails kan rijden. De productie hiervan is dit jaar volop aangelopen. Dit eigen werk zorgt voor, wat bij Van Bussel Metaaltechniek wordt gekarakteriseerd als: ‘’de onderstroom’’. Dit is dus een basisbezetting van de nieuwe verspanende afdeling. Ondanks de beschikbaarheid van dit eigen werk is het in één keer opzetten van een verspanende afdeling vanuit een plaatwerkerij natuurlijk een behoorlijke stap. Ook omdat Van Bussel meteen de stap maakt naar de ere-divisie van het verspanen: draaifreesmachines voor compleetbewerken en een zwenkkopmachine die ook inzetbaar is voor vijfassig werk. Vanuit de plaatwereld van 0,1 mm naar een verspanende omgeving van 0,01 mm.  Ton van Bussel zelf wordt eigenlijk niet warm of koud van deze wapenfeiten. Ook het investeringsbedrag vindt hij niet zo interessant om te vermelden. ‘’Daar gaat het niet om. Van belang is dat we in een andere tijd leven: een snelle tijd. Wie meer wil, moet hoog inzetten. Daarbij is het niet toelaatbaar om je werk niet meer goed te doen. Dat is doorslaggevend’’.

Van Bussel en Waals realiseren zich dat het investeren in een eigen machinepark ook het riscio van overcapaciteit kan inhouden. Van Bussel: ‘’Liever een overcapaciteit. Dat geeft rust in de tent. Ik doe liever om kwart voor vijf het licht uit, dan dat we met zijn allen vanwege de stress om kwart over vijf nog in de spanten hangen. Wij willen geen onrust meer. Zoals gezegd, het is een snelle wereld. Met een eigen machinepark kunnen we de behoefte van onze klanten veel beter invullen’’.

Van links naar rechts: Ton van Bussel en Thomas Waals (van Van Bussel Metaaltechniek) en Gerard Bogaarts van Yamazaki Mazak Nederland. ‘’Wie meer wil, moet hoog inzetten’’
Van links naar rechts: Ton van Bussel en Thomas Waals (van Van Bussel Metaaltechniek) en Gerard Bogaarts van Yamazaki Mazak Nederland. ‘’Wie meer wil, moet hoog inzetten’’

De zes Mazak machines van Van Bussel Metaaltechniek

Tijdens een reis in de jaren negentig naar de machinefabrieken van Yamazaki Mazak raakte Ton van Bussel al onder de indruk van de machinebouwmogelijkheden van dit Japanse merk. Dit geldt zeker voor de eigen besturing van Mazak. Bovendien wil Van Bussel altijd een rechtstreeks contact met het moederbedrijf. Samen met Gerard Bogaarts, sales engineer bij Yamazaki Mazak Nederland in Houten, geeft hij een opsomming van zijn zes machines:

  • Een drieassige freesbank VTC200;
  • Een draaimachine met aangedreven gereedschappen Nexus 350m;
  • Twee draaifreesmachines van het type Integrex i400S, dit is een machine met overnamespil en een freeskop in het midden. Van Bussel heeft gekozen voor de uitvoering zonder onderrevolver. Deze machine kan een werkstuk van 1,5 m met een diameter van 400 mm tussen de centers opnemen. Een van deze twee Integrex multitasking-machines is voorzien van een Robojob robotcel met een handlingcapaciteit van 100 kg;
  • Een grotere Integrex e500S, dit is een machine die werkstukken tot 3 m kan opspannen bij een draaidiameter van 800 mm. Deze machine kan werken met een bril voor ondersteuning van lang werk;
  • Een zwenkkopmachine VTC 800/30 SR, dit is een machine met een X-as van 3 m (Y = 800 mm en Z = 760 mm) die met een NC-tafel van 1.000 mm ook ingezet kan worden voor vijfassige
    en/of simultane

Thomas Waals vertelt dat dit machinepark ook beschikbaar is voor toeleveren van verspaningswerk aan derden. ‘’Voor draaien gaan we ons positioneren in het diameterbereik van 100 mm tot 800 mm met een maximale lengte tot 2,5 m. Voor frezen tot 3 m bij 500 mm x 500 mm.

De drie-assige freesbank Mazak VTC200 in het nieuwe pand van Van Bussel Metaaltechniek in Asten
De drie-assige freesbank Mazak VTC200 in het nieuwe pand van Van Bussel Metaaltechniek in Asten

Van Bussel Metaaltechniek

Bij Van Bussel Metaaltechniek in Asten werken in totaal 30 mensen, waarvan vier in de nieuwe verspanende afdeling. Opvallend in de plaatwerkafdeling zijn de drie grote Trumpf lasersnijmachines gekoppeld aan een Stopa magazijn en drie nieuwe LVD afkantenpersen, o.a. uitgerust met een Toolcell voor het wisselen van de afkantgereedschappen. Van Bussel Metaaltechniek levert plaatwerk, plaatconstructiewerk en lassamenstellingen. Het bedrijf heeft een eigen engineering. Voor de voedingsmiddelindustrie worden bijvoorbeeld complexe constructies vervaardigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven