Vandaag begint EMO Hannover 2011 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Vandaag begint EMO Hannover 2011

De EMO 2011 vindt deze week tot en met komende zaterdag 24 september plaats in Hannover (D). Daarmee is de EMO weer terug in Duitsland na het topjaar 2007. Toen kwamen 166.500 bezoekers uit meer dan 80 verschillende landen naar de EMO. Voor de komende EMO hebben zich reeds meer dan 2000 exposanten uit 38 landen aangemeld die in totaal zo’n 174.000 vierkante meter beursoppervlak in bezit nemen.

Alle seinen staan weer op groen, vooral voor de jaren 2011 en 2012, is althans de prognose volgens bepaalde economen. Nu maar hopen dat de Euro-crisis geen roet in het eten gooit. Azië blijft één van de trekpaarden voor de hedendaagse metaalbewerkingsindustrie en daar profiteren bedrijven uit Amerika en Europa ook van. “Wereldwijd zijn klanten in de productietechniek weer kooplustig,” benadrukt Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken).

 

Machines

“De gemiddelde levensduur van een CNC-metaalbewerkingsmachine is 11,2 jaar,” verduidelijkt Schäfer. “Uit onderzoek blijkt dat 30% van de machines ouder is dan zestien jaar. Dus vindt er gedeeltelijk ook een vervanging plaats, die twee jaar geleden nog niet mogelijk was.” Uit cijfers van de VDW blijkt verder dat de machinebestellingen begin 2009 het dieptepunt hebben verlaten. Een jaar later volgde de omzet de weg omhoog. Maar dit jaar zit de groei er pas echt goed in. Schäfer: “In de eerste vier maanden van dit jaar zijn de orders met 116% gestegen en de omzet steeg met 42%.

 

EMO width =

De machinebouwers zijn met hun machines te vinden in de hallen 2, 12, 14, 15, 16, 17, 26 en 27 (foto’s: Deutsche Messe/VDW)

 

Gereedschappen

Bij de sectie precisiegereedschappen van de VDMA is men ook positief, hetzij een stuk gematigder dan bij de metaalbewerkingsmachines. “Het gaat goed met de branche,” verduidelijkt Dr. Wolfgang Sengebusch, directeur van het Fachverband Präzisionswerkzeuge van de VDMA, ”De grootste bedreiging voor de fabrikanten van gereedschappen zijn wederom de extreem stijgende grondstofprijzen. Vooral de sterke prijsstijging van ammoniumparawolframaat (APT) met 140% baart ons zorgen. Deze stof is nodig om wolfraamcarbide te maken, een materiaal dat veel gebruikt wordt in wisselplaten. Maar ook gelegeerde staalsoorten en energieprijzen gaan fors omhoog hetgeen de gereedschapfabrikanten extra belast.”

 

gereedschappen width =

Alle gereedschapleveranciers zijn tijdens de EMO Hannover 2011 te vinden in de hallen 3, 4, 5 en 6

 

Bekijk hier de hal-indelingen van de EMO Hannover 2011

  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven