Van zwaar naar licht: tool speelt een rol • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Van zwaar naar licht: tool speelt een rol

Dick Weijman, Jordy Pieper en Ton Landwier (van links naar rechts).

Bij Metaalbewerking Smit in Abcoude worden zware bewerkingsmachines met hoge vermogens steeds meer vervangen door lichtere, geautomatiseerde machines met hoge toerentallen. Ondanks dat de nieuwe machines minder koppel over kunnen brengen, weet de toeleverancier de efficiëntie te verbeteren en het rendement te vergroten, met de verspanende gereedschappen.  

Jordy Pieper, technisch adviseur bij Ceratizit, ziet deze verschuiving in machinepark ook: Grote machines met veel vermogen worden vervangen door kleinere, dynamischer machines met hoge toerentalspindels. “Om met deze machines evenveel of nog meer verspanend volume te behalen, moet je de bewerkingsstrategieën onder de loep nemen en aanpassen aan het type machine. Zo adviseren we onze klanten bijvoorbeeld vaak om trochoïdaal te gaan frezen”, aldus Pieper.

Trochoïdaal frezen?

Met trochoïdaal frezen zorgen cirkelvormige freespaden voor positieve verspaningscondities, waarbij de krachten op het gereedschap worden gereduceerd door een kleinere snedebreedte. “Tegelijkertijd wordt wel de gehele snijlengte van de frees ingezet, zodat krachten beter worden verdeeld en er meer verspanend volume gerealiseerd kan worden”, legt hij uit.

Metaalbewerking Smit vertrouwt al jaren op verspanende gereedschappen van Ceratizit. “De snelheid waarmee we tegenwoordig verspanen is een grote verandering ten opzichte van enkele jaren geleden”, vertelt directeur Dick Weijman van het bedrijf.

‘Uren besparen op seriewerk’

“Toerentallen, ijlgangen en de spaan-tot-spaan-tijd heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger duurde het wisselen van een gereedschap 20 seconden. Met onze nieuwe bewerkingsmachines is dit slechts enkele seconden.”

“In combinatie met automatisering kunnen we uren besparen op seriewerk en dat resulteert weer in een scherpe kostprijs en een sterke concurrentiepositie.”

De producent van fijnmechanische halffabricaten en complexe precisie-onderdelen van metaal en kunststof vraagt daarvoor wel betrouwbare gereedschappen en vernieuwde bewerkingsstrategieën. “Met de gereedschappen, kennis en expertise van Ceratizit hebben we hier grote stappen in gemaakt”, aldus Weijman.

Hij is ervan overtuigd dat de toekomst in seriewerk ligt. Daarom is de toeleverancier de weg ingeslagen van automatisering. Met dezelfde hoeveelheid mensen meer doen is dan het credo.

‘Al tijdens ontwerp’

“Ingenieurs zijn niet altijd op de hoogte van de modernste productietechnologieën”, vertelt Weijman. “Daarom denken we tijdens de ontwerpfase mee met de klant over het ontwerp en hoe het slim geproduceerd kan worden. Bij dat proces betrekken we ook vaak Ceratizit om zo in een driehoek van samenwerkende partijen tot de beste oplossing te komen.”

Zo wilde Metaalbewerking Smit bij een recent project een manier vinden om onderin een vierkant bakje twee groeven voor O-ringen te verspanen. Omdat de ruimte tussen de wand van het bakje en de locatie van de groef heel klein was, zocht het bedrijf ondersteuning bij Ceratizit.

“Het is niet alleen de vraag hóe we de bewerking kunnen uitvoeren, maar ook hoevéél producten er bijvoorbeeld geproduceerd moeten worden”, zegt Pieper. “Bij enkelstuks kan de oplossing heel anders zijn dan wanneer er grotere series geproduceerd moeten worden en tijdswinst een belangrijke factor wordt.”

Aangepast gereedschap

Voor het vierkante bakje kwam Ceratizit met een aangepast gereedschap, waar een klein stukje van de houder was afgeslepen. Zo ontstond net voldoende ruimte om de groeven in het bakje efficiënt te verspanen.

Door te investeren in nieuwe gereedschappen kan Metaalbewerking Smit de bewerkingstijden reduceren. “Verspanende gereedschappen maken het verschil in een goedlopend productieproces”, vertelt werkplaatschef Ton Landwier.

“We kijken daarom niet direct naar wat een gereedschap kost, maar wat het oplevert. Een simpel rekensommetje laat vaak direct al zien dat een iets duurder gereedschap veel meer output kan genereren.”

“Het is daarnaast belangrijk om te experimenteren met nieuwe gereedschappen om verspanende processen continu te optimaliseren”, vervolgt hij. “Zo hebben we in het verleden bijvoorbeeld trillingen kunnen reduceren en snededieptes kunnen vergroten.”

CCR- en PCR-gereedschappen

Sinds kort gebruikt Metaalbewerking Smit de nieuwe CCR- en PCR-gereedschappen van Ceratizit.

De CCR wordt ingezet voor trochoïdaal frezen en is ideaal voor de lichte machines. Door met de hele snijkant van de frees te ‘schillen’, ontstaan er minder spanningen in het gereedschap en het materiaal en wordt tevens minder warmte ingebracht. Hierdoor ontstaat zowel een kwaliteits- als een productiviteitsverbetering. Bij verschillende producten heeft Smit met de CCR-frezen de bewerkingstijd met meer dan 1,5 minuut weten te reduceren.

Metaalbewerking Smit zet de Ceratizit CCR-frees in, onder meer om trochoïdaal te frezen en zo bewerkingstijden te reduceren.

‘Grote stap gemaakt’

Daarnaast heeft het bedrijf een grote stap gemaakt met de nieuwe PCR-frees. Dankzij een holling in de centreerpunt kan de PCRfrees ook gebruikt worden om te boren. Bij het spiebaanfrezen, waar Metaalbewerking Smit het gereedschap veel voor gebruikt, kan nu met één gereedschap zowel geboord als gefreesd 3 worden.

“Met de boorfunctie brengen we de frees nu in één stap op diepte en kunnen dan in één beweging de spiebaan frezen. Dat scheelt enorm veel tijd en het is kostenefficiënt, omdat je immers maar één gereedschap nodig hebt”, aldus Landwier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven