Van Zanten buigt dikke plaat op 0,1º • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Van Zanten buigt dikke plaat op 0,1º

Bij grote afmetingen en kleine series kan de route via zetten en lassen van dik plaatwerk een alternatief zijn voor gietwerk. Een van de voorwaarden is wel dat de nauwkeurigheid en repeteerbaarheid van het zware zetwerk tot in de puntjes wordt beheerst. Daar kan Joop van Zanten Staalservice in Veenendaal inmiddels aan voldoen.

“In combinatie met de dikte van het materiaal zijn er maar weinig bedrijven die deze nauwe toleranties aan kunnen, met name als er sprake is van meerdere zettingen”, stelt Heico van der Meulen, hoofd verkoop bij Joop van Zanten Staalservice. Die nauwkeurige toleranties zijn repeteerbaar en noodzakelijk omdat de verschillende compressordelen met behulp van robotlassen tot een complete behuizing worden geassembleerd.

 

PPEB-kantpersen van LVD bij Van Zanten Staalservice

Voor het buigen van het plaatwerk wordt gebruikgemaakt van twee standaard PPEB-kantpersen van LVD, met een buigkracht van 3200 kN en een lengte van 4 m. Die buigkracht lijkt relatief laag, maar dankzij de zware ondertafel en gereedschap kunnen bij kleinere productlengtes daarmee wel plaatdiktes tot 40 mm worden gebogen (foto’s: Herbert Wiggerman)

  

Binnen ± 0,1º

Van der Meulen noemt een tolerantie van ± 0,5 mm voor de lasnaden noodzakelijk en om dat te bereiken moet de nauwkeurigheid van de buighoeken bij het kantpersen binnen ± 0,1º liggen. Met name bij dikkere platen (bij de compressorbehuizing gaat het om plaatdiktes van 15 mm) is dat een hele uitdaging. “Dunne plaat kan iedereen buigen, maar bij zwaar zetwerk komt er heel wat meer aan kennis om de hoek kijken”, aldus Van der Meulen.

 

Eigenschappen variëren

Hij doelt onder meer op de materiaaleigenschappen, die sterker kunnen variëren naarmate de dikte toeneemt, zowel tussen platen onderling als binnen een enkele plaat. “Samen met de klant hebben we bekeken waar we deze spreiding van de toleranties het beste op konden vangen zonder dat de eindkwaliteit van het product in het gedrang kwam.” Ook fijne kneepjes, zoals het voorkomen dat materiaal op ongewenste plaatsen uitstulpt tijdens het buigen, worden nu na een ontwikkeltraject van drie jaar goed beheerst.

 

In het nummer van Metaal Magazine dat vorige maand verschenen is, in een bedrijfsreportage meer informatie over het zware zetwerk van Joop van Zanten Staalservice. Vraag hier dit nummer aan, met vermelding van naw-gegevens.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven