Ga naar hoofdinhoud

‘Van plaatrendement naar planning als basis’

Bij het kanten heeft Iteq ook automatische sturing en programmering (foto: Iteq/Metaal Magazine 6).

Iteq zet in op digitalisering van de werkprocessen. Dat maakte dat het bedrijf kon besluiten om bij de plaatbewerking niet langer te sturen op plaatrendement. In plaats daarvan is de focus gelegd op de dagplanning. Dat meldt vakblad Metaal Magazine in het oktobernummer.

Het bedrijf uit Nijkerk dat industrieel fijnmechanisch plaatwerk en constructies ontwikkelt en produceert, besloot het werkproces te digitaliseren. “Eerst hebben we onze processen in kaart gebracht”, zegt engineering manager Martijn Engwerda van Iteq Engineering in Metaal Magazine. “Zo constateerden we onder andere dat er veel verspillingen waren op de afdeling.”

“Niet alleen omdat er in eerste instantie niet voldoende onderdelen op één plaat konden worden gezet. Er was ook tijdverlies door het handmatig plannen en programmeren en door het zoeken naar de juiste onderdelen op de vloer door de productie”, stelt hij.

‘Overzichtelijke batches’

“Als je 5 dagen vooruitkijkt met nesten en je behandelt 15 orders per dag, dan kun je 75 orders nesten en liggen er erg veel onderdelen op de vloer. Leg je de focus uitsluitend op wat vandaag moet worden behandeld, dan werk je met kleinere overzichtelijke batches. Je bent daardoor veel beter in staat om ervoor te zorgen dat datgene dat klaar moet zijn, ook daadwerkelijk op tijd wordt geleverd.”

‘Plaatrendement niet gedaald’

Wat in theorie hierdoor slechter zou worden, is het plaatrendement. “Om het plaatrendementsprobleem op te lossen – en met het oog op verdere groei – hebben we een nieuwe snijmachine aangeschaft die ook reststukken kan snijden. Deze snijmachine kan geautomatiseerd één product uit een plaat snijden en deze plaat voor een volgende snijopdracht hergebruiken. Het plaatrendement is op die manier niet gedaald. De digitale planning is de sleutel van het hele proces geworden.”

Lees verder in Metaal Magazine 6 hoe digitalisering rust bracht bij Iteq, maar ook hoe aanvankelijke weerstand van operators omsloeg in enthousiasme. Ook geeft Engwerda tips om te digitaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven